Ruotsin puolustusministeri: Ruotsin ja USA:n välille enemmän puolustusyhteistyötä

Yhteistyötä syvennetään Venäjän toiminnan takia myös Suomen ja Naton kanssa.

Ulkomaat
Peter Hultqvist
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ruotsi ja Yhdysvallat syventävät puolustusyhteistyötään, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Hän perustelee lisättyä yhteistyötä Venäjän "aggressiivisella käytöksellä".

Hultqvist keskusteli Yhdysvaltain senaattorin John McCainin kanssa tämän vieraillessa Ruotsissa keskiviikkona.

– Senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtajana John McCainilla on hyvin keskeinen rooli amerikkalaisessa politiikassa, vaikka hän ei kuulukaan hallintoon. McCainin vierailussa ei ollut kyseessä ainoastaan kohteliaisuuskäynti, vaan se on osa monitasoista prosessia, jonka tehtävänä on syventää ja kehittää yhteistyötämme USA:n kanssa, Hultqvist sanoo.

Hultqvist vieraili itse Yhdysvalloissa toukokuussa. Maat ovat kehittäneet viisiosaisen työsuunnitelman, jonka avulla yhteistyötä syvennetään. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa koulutuksia, materiaaliyhteistyötä, kansainvälisiä yhteisoperaatioita sekä tutkimustyötä.

Venäjä syynä yhteistyön kehittämiseen

Peter Hultqvistin mukaan Venäjä on horjuttanut Euroopassa sitten vuoden 1991 vallinnutta turvajärjestystä. Venäjän Krimin niemimaan valloitus oli puolustusministerin mukaan ristiriidassa kansainvälisen lain kanssa.

– Venäläinen hallinto on autoritaarinen ja hyvin kansallismielinen ja se harjoittaa toimintaa, joka on luonut entistä jännittyneemmän tilanteen.

Ruotsi lisää tiukentuneen turvallisuustilanteen takia myös puolustuksen määrärahoja. Puolustukseen panostaminen tarkoittaa myös lisättyä yhteistyötä Suomen sekä sotilasliitto Naton kanssa. Hultqvist ei katso, että Ruotsin olisi liityttävä Natoon lisätäkseen yhteistyötä sen kanssa.

– Voin vain todeta, että koska tilanne on kehittynyt tällä tavalla lähialueellamme, yhteistyön kehitys naapureidemme ja transatlanttisen yhteisön kanssa on ruotsalaisten edun mukaista.