1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen suurimmalla rompetorilla on tavaraa tähtimoottorista vuosikertalautasiin

Juthbackan markkinat houkuttelee Uutenkaarlepyyhyn Pohjanmaalle jopa yli 30 000 kävijää ja yli 700 myyjää. Autoharrastajien tavaranvaihdosta kehkeytynyt tapahtuma nojaa edelleen tukevasti yhdellä jalalla moottoriromppeisiin, vaikka muun muassa sisustustavaran määrä on kasvanut vuosien varrella.

Kotimaan uutiset
Mies esittelee vanhaa nopeusmittaria
Ari Vihanta / Yle

Uudenkaarlepyyn väkiluvun moninkertaistava Juthbackan markkinat sai alkunsa 1970-luvun lopulla pietarsaarelaisen omakotitalon pihalta. Paikalliset autoharrastajat kokoontuivat vaihtamaan varaosia. Paikka vaihtui pian naapurikaupungin Juthbackaan. Alkuvuosina myyjiä piti houkutella ilmaisilla lounailla.

– Lupasimme myyjille ilmaiset lounaat, kunhan tulevat myymään jotain. Tarinan mukaan jotkut koukkasivat kaatopaikan kautta, että löytäisivät jotain myyntiin saadakseen lounaan, naureskelee Pietarsaaren seudun veteraaniautokerhon puheenjohtaja Dage Groop.

Nyt markkinapaikkaa saattaa joutua odottamaan useita vuosia, koska markkinoille päässeillä on oikeus lunastaa paikka myös seuraavaksi vuodeksi. Yli 700 myyjästä vaihtuukin vuosittain vain parikymmentä.

Vaikka esimerkiksi lasitavara ja muut sisustusesineet ovat hyvin edustettuina, löytyy markkinoilta edelleen laaja kirjo varaosia moottoreilla kulkeviin laitteisiin.

Korsnäsistä tullut Rainer Grandell kauppasi mopon osia 18 metriä pitkässä teltassaan.

– Esimerkiksi uudet Tunturin alkuperäisosat ovat loppumassa. Tarvikeosia sen sijaan tehdään vielä esimerkiksi Baltiassa ja Kiinassa. Vaikka teltta ei pitkiä jonoja kerännyt, kauppa tuntui kannattavan hyvin.

– Tavara kiertää hyvin, jos se hinnoitellaan oikein. Myös iltamenot täällä muiden myyjien kanssa ovat mukavia, kehuu Grandell.

Ainakaan mopopuolella ei tuntunut sellaista osaa olevan, mitä ei Jutbackasta löytyisi. Samoin paikalta löytyi metritavarana esimerkiksi 1947–74 vuosimallien Volvojen ikkuna- ja ovitiivisteitä. Myös oudompia vehkeitä markkina-alueelta löytyi. Yhden sellaisen oli tuonut yli kymmenettä kertaa tavaraa myymässä ollut Petteri Helander. Aivan heti ei myyjällekään ollut selvää vehkeen tarkoituksesta, mutta markkinaväki osasi kertoa.

– Nyt on tämä selvinnyt. Tällä on meijerissä mitattu maidon rasvapitoisuuksia. Koeputkeen laitettiin maitoa ja rikkihappoa. Separaattori on pyörinyt ja näin on saatu mitattua rasvan määrä. Ihan varmasti tämäkin menee kaupaksi, jos ei tänä vuonna, niin ensi vuonna. Kaikki menevät jossain vaiheessa, sanoo Helander.

Lue seuraavaksi