1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin poliisi ottanut kiinni yhdeksän ihmistä

Kiinniotetut eivät suostuneet poistumaan tieltä, Helsingin poliisista kerrotaan. Poliisin mukaan itse suurmielenosoitus on sujunut hyvin. Tilaisuus Hakaniementorilla on päättynyt.

Kotimaan uutiset
Mellakkapoliisi pidättää protestoijan.
Toni Määttä / Yle

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni yhdeksän ihmistä Helsingin suurmielenosoituksen yhteydessä. Helsingin poliisilaitos tiedotti asiasta ensin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Ylikomisario Seppo Kujala sanoo Yle Uutisille, että sen jälkeen kun mielenosoituskulkue oli saapunut Hakaniementorille ja teiden piti olla auki ja liikenteen kulkea, "tietty ryhmä ei avannutkaan tietä, vaan tukki sen Siltasaarenkadulla".

Kujalan mukaan mielenosoituksen järjestäjä oli ilmoittanut, etteivät tien tukkineet totelleet heitä.

Seinän töhrimistä.
Seinän töhrimistä.Susanna Siironen / Yle

– Sitten poliisi pyysi heitä poistumaan, eivät poistuneet. Sitten käskettiin poistumaan. Kun sittenkään eivät kaikki poistuneet, sitten poliisi poisti väen ja tämmöisiä niskoittelevia henkilöitä otettiin kiinni. Heitä oli yhdeksän, Kujala kertaa tapahtumien kulkua.

Twitterissä poliisi kertoi, että joukossa oli anarkistitunnuksia.

Kujala toteaa, että poliisi etenee kiinniotettujen kanssa tilanteen mukaan.

– Lähtökohta on, että niskoittelusta varmaankin kirjoitetaan rangaistusvaatimukset ja tapauskohtaisesti katsotaan kiinnioton pituus.

– Sen jälkeen kun ei ole enää sellaista vaaraa, että [kiinniotetut] aiheuttavat vastaavaa, heidät päästetään pois, mutta se katsotaan nyt tässä illan mittaan, hän sanoo.

Helsingissä on myös töhritty jonkin verran mielenosoituksen yhteydessä.

"Liikenteen estäminen ei tule kysymykseen"

Illalla ennen kello seitsemää Helsingin poliisi kirjoitti Twitter-tilillään, että "joukko anarkisteiksi tunnistautuvia koettaa edelleen tukkia tietä Ympyrätalon kulmilla" Hakaniemessä.

"Yritetään [yhteyshenkilön] kautta saada viestiä perille, että liikenteen estäminen ei nyt enää tule kysymykseen. Vaarallistakin", poliisi toteaa tviitissään ja jatkaa: "Pakko kai tässä on kohta tehdä lisää kiinniottoja, jos muu ei auta. Yritetään nyt silti kärsivällisesti."

Helsingin poliisilaitoksen yleisjohtaja Tuomo Tuohimaa kertoi Ylelle hieman ennen iltakahdeksaa, että tilaisuus Hakaniementorilla on päättynyt eikä liikenteen estämisestä ole tullut uutta tietoa. Tuohimaan mukaan kiinniotettuja on yhä yhteensä yhdeksän.

Seppo Kujala sanoi aiemmin lauantaina, että varsinainen suurmielenosoitustapahtuma on sujunut hyvin. Helsingin poliisi arvioi iltapäivällä, että liikkeellä olisi ollut viitisentuhatta ihmistä. Järjestäjien mukaan lopullinen määrä oli noin 12 000.

Joukkovoima-kansanliikkeen mielenosoituksessa on vastustettu hallituksen leikkauspolitiikkaa.

Tuohimaa sanoo, että poliisi on edelleen paikalla Hakaniemessä ja tarkkailee tilaisuuden päättymistä.

Lue seuraavaksi