1. yle.fi
  2. Uutiset

Seitsemän ihmistä kuollut Britannian ilmailunäytösturmassa

Hävittäjä yritti tehdä silmukan, mutta epäonnistui ja törmäsi ajoneuvoihin valtatiellä. Viranomaisten mukaan kaikki uhrit kuolivat tapahtumapaikalla.

Ulkomaat
Hawker Hunter -hävittäjä osui valtatielle lentonäytöksen aikana Shorehamissa 22. elokuuta.
Amatöörikuvaajan videolla näkyy, miten kone törmää maahan epäonnistuneen silmukan jälkeen.

Pelastusviranomaisten mukaan seitsemän ihmistä on kuollut ilmailunäytöksessä sattuneessa onnettomuudessa Etelä-Englannissa lähellä Brightonia.

Silminnäkijän mukaan Shorehamin lentonäytökseen osallistunut hävittäjä yritti tehdä silmukan, mutta epäonnistui ja törmäsi maahan sekä poliisin mukaan neljään ajoneuvoon lentokentän ohitse kulkevalla A27-valtatiellä.

Turmakone oli yksipaikkainen Hawker Hunter -hävittäjä, jonka ensimmäiset versiot rakenneettiin 1950-luvulla.

Silminnäkijä kertoi BBC:lle, että kone oli liian matalalla viimeistellessään silmukkaa ja törmäsi suoraan maahan keskelle lentokentän ohi kulkevaa valtatietä tai aivan sen viereen. Toinen silminnäkijä kertoi, että törmäyksen jälkeen näkyi suuri tulipallo ja savupatsas. Paikalla ollut BBC:n toimittaja kertoi, että koneen putoaminen aiheutti kaksi suurta tulipaloa, joista toinen paloi vielä pitkän aikaa turman jälkeen.

Paikallinen sairaala sanoi aiemmin, että sinne on tuotu kaksi loukkaantunutta, joista toinen on kriittisessä tilassa ja toisella on lieviä vammoja. Neljäätoista henkilöä hoidettiin turmapaikalla lievempien vammojen vuoksi.

Silminnäkijöiden mukaan koneen lentäjä ei käyttänyt heittoistuinta ennen turmaa.

Monet välttivät onnettomuuden täpärästi

Silminnäkijät kertoivat myös, miten kone yritti pysyä ilmassa silmukan jälkeen, mutta se oli vain liian matalalla. Eräs vain muutamien metrien päässä ollut silminnäkijä kertoi, että kone näytti hajoavan kahteen osaan osuessaan maahan. Hän kertoi BBC:lle juosseensa karkuun lentäviä koneen osia ja valtavaa tulipaloa.

Useat valtatiellä ajamassa olleet ihmiset välttivät lentokoneen vain täpärästi. Eräs silminnäkijä kertoi The Guardian -lehdelle, että kone lensi vain metrejä hänen autonsa ylitse ja törmäsi useisiin autoihin hänen edellään. Hänen mukaansa onnettomuus olisi voinut olla paljon pahempi, elleivät läheisen risteyksen liikennevalot olisi olleet punaiset turmahetkellä.

A27 pysyy suljettuna useiden tuntien ajan, minkä vuoksi myös tuhannet ilmailunäytöksen katsojat joutuvat odottamaan lentokentällä poispääsyä.

Britannian ilmailuviranomaiset sanovat tutkivansa onnettomuutta. Sunnuntain ilmailunäytökset Shorehamissa on peruttu.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi