1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nepal avaa jälleen Mount Everestin

Nepalin turismiministeri luovutti syyskauden ensimmäisen kiipeämisluvan seremoniassa Kathmandussa.

Ulkomaat
Kiipeilijöitä maanjäristyksen tuhoamalla leirillä Mount Everest -vuorella 25. huhtikuuta.
Kiipeilijöitä maanjäristyksen tuhoamalla leirillä Mount Everest -vuorella 25. huhtikuuta.Azim Afif / EPA

Nepal on avannut Mount Everestin vuorikiipeilijöille ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun tuhoisan maanjäristyksen, jonka laukaisema lumivyöry surmasi 18 kiipeilijää vuoren perusleirissä.

Turma päätti suositun kevään kiipeilykauden ja satojen kiipeilijöiden piti luopua yrityksestään kiivetä maailman korkeimman vuoren huipulle. Maanjäristys vaurioitti ja tukki pahoin myös vuoren kiipeilyreittejä, mikä teki kiipeämisestä käytännössä mahdotonta.

Syyskautta Mount Everestillä pidetään hankalampana ja vaarallisempana voimakkaiden tuulten ja kylmempien lämpötilojen vuoksi ja useimmat kiipeilijät välttävät sitä siitä syystä.

Nepalin turismiministeri Kripasur Sherpa luovutti ensimmäisen kiipeilyluvan japanilaiselle vuorikiipeilijälle seremoniassa Kathmandussa sunnuntaina.

– Olen onnellinen voidessani luovuttaa tämän luvan maanjäristyksen aiheutettua niin suuria tappioita matkailuelinkeinollemme. Tämä antaa Nepalista positiivisen kuvan kansainvälisesti ja uskon, että se rohkaisee muita matkailijoita tulemaan, Sherpa sanoi.

Turismiviranomaisten mukaan 14 kiipeilijäryhmää on jo pyytänyt lupia syyskaudelle.

Huhtikuun 25. päivä sattunut maanjäristys surmasi yli 8 000 ihmistä Nepalissa. Se aiheutti laajaa tuhoa ja Everestin perusleirin ja kiipeilyreittien lisäksi myös suositut vaellusreitit kärsivät vahinkoja, mikä aiheutti huolta Nepalille erityisen tärkeän matkailuelinkeinon tulevaisuudesta. Turismi työllistää maassa noin puoli miljoonaa ihmistä.

Nepal pyysi kansainvälisiä asiantuntijoita tutkimaan vaellusreitit järistyksen jälkeen, jotta voitaisiin olla varmoja, että ne ovat jälleen turvallisia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi