Banksyn uusin näyttely avautui, ihmiset jonottivat sisäänpääsyä tunteja – video

"Hämmennyspuistoksi" nimettyä teemapuistoa kutsutaan "Britannian masentavimmaksi uudeksi turistikohteeksi". Suomeksi sen nimi tarkoittaa jotakuinkin Kolkkopuistoa. Banksy itse on kuvaillut puistoa lapsille sopimattomaksi huvipuistoksi.

kulttuuri
Dismaland
"Hämmennyspuistoksi" nimettyä teemapuistoa kutsutaan "Britannian masentavimmaksi uudeksi turistikohteeksi". Banksy itse on kuvaillut puistoa lapsille sopimattomaksi huvipuistoksi.

Brittiläisen katutaiteilijan Banksyn uusin näyttely ja taideprojekti Dismaland avautui perjantaina Weston-super-Maren rantakaupungissa Länsi-Englannissa.

Avajaispäivä oli varattu paikallisille asukkaille, mutta jo tuolloin Dismalandin lippuverkkokauppa kaatui, kun kuusi miljoonaa ihmistä yritti varata lippuja seuraaville päiville. Lauantain ja sunnuntain lippuja sai verkkokaupan kaaduttua vain portilta saapumisjärjestyksessä ja tuhannet ihmiset jonottivat useita tunteja päästäkseen vierailemaan Dismalandissa.

Monet ovat kuitenkin epäilleet, että koko lippuongelma on itse asiassa vain osa "Dismaland-kokemusta".

Osa lauantaina sisäänpääsyä jonottaneista oli saapunut paikalle ulkomailta ja suurin osa oli tuntien jonottamisesta huolimatta sitä mieltä, että se kannatti.

Dismalandissa on yli 50 taiteilijan töitä, Banksyn lisäksi teoksia on muun muassa Damien Hirstilta, Jenny Holzerilta, Jimmy Cautylta ja suomalaiselta Jani Leinoselta.

Dismaland
Suomalaisen Jani Leinosen teos "Your dreams are my nightmares" on yksi Dismalandissa esillä olevista teoksista.Reuters-TV

"Se on lähtötason anarkismia"

Banksy kielsi, että puisto olisi kritiikkiä yhtä maailman viihdejäteistä kohtaan.

– Se ei ole arvostelua Disneytä kohtaan. Kielsin, että missään päin aluetta ei saa näkyä kuvia Mikki Hiirestä. Dismaland esittelee teoksia parhailta taiteilijoilta, jotka pystyin keksimään, paitsi niiltä kahdelta, jotka torjuivat minut, Banksy sanoi lehdistötiedotteessa.

Vanhaan maauimalaan rakennetun puiston nimikyltillä ja monilla sen "huvituksilla" vaikuttaa kuitenkin olevan melko paljon yhtäläisyyksiä juuri Disneyn teemapuistojen kanssa. Monet puiston nähtävyyksistä heijastelevat Banksyn toistuvia kriittisiä kommentteja länsimaisesta kulttuurista, mediasta, kapitalismista ja varakkuuden epätasa-arvoisesta jakautumisesta.

Puistossa on esillä muun muassa vääristynyt pieni merenneito, ränsistynyt prinsessalinna sekä veneallas, jonka veneet ovat täynnä kärsineen näköisiä siirtolaisia. Eräällä kojulla voi yrittää voittaa palkinnon kaatamalla alasimen heittämällä sitä pingispallolla.

Puiston tympeät ja hymyttömät, Mikki Hiiri -korviin ja turvaliiveihin sonnustautuneet työntekijät toistelevat "Tervetuloa Dismalandiin" ja "Nauttikaa vierailusta" -fraaseja.

– Se on taidefestivaali, huvituksia ja lähtötason anarkismia. Se on paikka, jossa voi saada annoksen vastakulttuuria helposti tarjoiltuna, Banksy sanoi puistosta The Guardian -lehdelle.

Dismaland
Monet ihmiset jonottivat lauantaina useita tunteja päästäkseen vierailemaan Dismalandissa.BBC

Myös paikalliset asukkaat ja kaupunginvaltuusto ovat innoissaan Banksyn teemapuistosta. Kaupunginvaltuusto sanoi olleensa innoissaan saadessaan "taidemaailman kiinnostavimman taiteilijan" kaupunkiinsa. Valtuusto arvioi, että näyttelyn taloudellinen hyöty kaupungille on ainakin 6 miljoonaa puntaa.

Banksyn näyttely Westonin lähellä sijaitsevassa Bristolissa houkutti paikalle yli 300 000 vierailijaa kolmessa kuukaudessa vuonna 2009 ja sen arvioidaan tuottaneen paikalliselle taloudelle jopa 10 miljoonaa puntaa. Dismaland on avoinna syyskuun 27. päivään saakka.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset