Etelä- ja Pohjois-Korea eivät ole päässeet sopuun maita hiertävässä kiistassa

Läpi yön jatkuneissa neuvotteluissa ei tapahtunut merkittävää edistymistä.

Ulkomaat

Etelä- ja Pohjois-Korean neuvottelijat eivät ole saaneet aikaan sovintoa maita hiertävässä kiistassa. Korkeantason neuvottelut jatkuivat läpi yön, mutta merkittävää edistymistä ei uutistoimistojen mukaan ole tapahtunut tänäkään yönä.

Neuvotteluiden tavoitteena oli vähentää maiden välisiä jännitteitä, sillä kiristynyt tilanne Koreoiden välillä on ollut lähellä aseellista konfliktia.

Etelä-Korea syyttää Pohjois-Korean pyrkineen heikentämään toista neuvotteluyritystä siirtämällä yrimääräisiä tykistöyksiköitä rajalle ja ottamalla käyttöön kymmeniä sukellusveneitä.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan naapurimaa on kaksinkertaistanut tykistöyksikkönsä määrän rajalla ja ottaneen käyttöönsä noin 50 sukellusvenettä. Veneiden määrä on noin kaksikolmasosaa Pohjois-Korean sukellusvenelaivastosta.

Korean niemimaan jännittyneen tilanteen taustalla on kahden eteläkorealaisen sotilaan vammautuminen maamiinan räjähdetty maiden välisellä rajalla aiemmin tässä kuussa.

Viikonloppuna alkaneet neuvottelut olivat ensimmäiset korkean tason neuvottelut lähes vuoteen. Maiden korkean tason edustajat neuvottelivat sekä lauantaina että sunnuntaina. Tunteja jatkuneita neuvotteluja näin korkalla tasolla pidetään harvinaisen pitkinä maiden välillä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, entinen Etelä-Korean ulkoministeri kehotti molempia osapuolia kaksinkertaistamaan pyrkimyksensä kompromissin saamiseksi.

Erimielisyydet Koreoiden välillä ovat jatkuneet vuosikymmeniä, teknisesti ajatellen maat ovat olleet sodassa keskenään yli 65 vuotta sitten päättyneen Korean sodan tulitaosta alkaen, sillä tulitaukoa ei ole koskaan ratifioitu virallisessa rauhansopimuksessa.

Lähteet: Reuters, AFP