1. yle.fi
  2. Uutiset

Paperittomien pidätykset Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla vähentyneet – USA:n tiedotuskampanja tehoaa

Paperittomien siirtolaisten pidätykset Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla ovat laskeneet kolmanneksen viime vuodesta. Yksi syy laskuun on Yhdysvaltojen käymä tiedotuskampanja kolmessa Keski-Amerikan valtioissa ja Meksikon tehostunut toiminta omalla etelärajallaan.

Yle maailmalla
Yhdysvaltalaiset rajavartijat tarkastavat Rio Grande -joen yli laittomasti saapuneen miehen maaliskuussa 2014.
Yhdysvaltalaiset rajavartijat tarkastavat Rio Grande -joen yli laittomasti saapuneen miehen maaliskuussa 2014. Larry W. Smith / EPA

Paperittomien siirtolaisten pidätykset Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla ovat viime syksystä tähän kesään laskeneet suuresti, peräti kolmanneksen, kertovat Yhdysvaltojen rajaviranomaiset.

Lokakuusta 2013 syyskuun loppuun 2014 Yhdysvallat pidätti paperittomia Meksikon vastaisella rajallaan 381 000. Viime lokakuusta tämän vuoden heinäkuuhun mennessä pidätyksiä on tehty 242 000. Rajan pituus on 3 000 kilometriä.

Salakuljettajien kyydissä eivät enää myöskään jonota yhtä sankoin joukoin ilman vanhempiaan lähetetyt lapset. Vuosi siten heitä pyrki Yhdysvaltoihin yli 50 000. Tänä keväänä näytti siltä, että lasten määrä on ainakin puolittumassa.

– Tarkkaa syytä emme tiedä, mutta varmasti yksi syy laskuun on Yhdysvaltojen käymä tiedotuskampanja kolmessa Keski-Amerikan valtiossa, kertoi Yhdysvaltain Tulli- ja rajavalvonnasta vastaava komissaari Gil Kerlikowske Ylen kirjeenvaihtajalle Washingtonissa.

USA: Älkää maksako "kojooteille"

Yhdysvallat tehosti viime vuonna Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa tietoiskuja, joissa kerrottiin, että ilman papereita yrittävät ja myös lapset karkotetaan ripeästi takaisin lähtömaihinsa.

Nämä ihmiset ovat maksaneet  "kojooteille" eli salakuljettajille omaisuuksia ja menettäneet kaiken.

komissaari Gil Kerlikowske

– Takaisin palautettujen kotikylissään välittämä viesti on Yhdysvaltojen kannalta tehokkain. Nämä ihmiset ovat maksaneet "kojooteille" eli salakuljettajille omaisuuksia ja menettäneet kaiken, selittää komissaari Kerlikowske.

Kampanjassa ja television tietoiskuissa Yhdysvallat kertoo, että tänne voi pyrkiä myös laillista tietä. Yhdysvallat haluaa korostaa, että ne vanhemmat, jotka jo ovat Yhdysvalloissa laillisesti, voivat pyytää perheiden yhdistämistä pakolaisstatuksen kautta. Rahoja ei pidä antaa kojoottien pohjattomiin taskuihin.

– Tiedämme, että tänne pyrkivät seuraavat tarkkaan Yhdysvaltojen mediaa ja ilmapiiriä. Joudumme kilpailemaan salakuljettajien kanssa tiedon määrästä ja laadusta koko ajan, sanoo Yhdysvaltain Tulli- ja rajavalvonnasta vastaava komissaari Gil Kerlikowske.

Presidentti Barack Obama on pyytänyt kongressilta ensi vuodeksi miljardia dollaria tiedotuskampanjan ja paikallisen viranomaiskoulutuksen tehostamiseen näissä kolmessa Latinalaisen Amerikan valtiossa.

Meksiko kiristänyt rajavalvontaansa

Toinen syy pidätysten laskemiseen ja muuttovirran ehkä hiljenemiseenkin on Meksikon tehostunut toiminta. Meksiko on lähettänyt Guatemalan vastaiselle rajalleen tuhansia poliiseja estämään paperittomien pääsyä omalle puolelleen.

Washington Post -sanomalehti kirjoitti kesäkuussa, että Meksiko tekee ns. likaisen työn eli karkottaa paperittomat naapurimaiden kansalaiset ennätysvauhtia, jopa niin, että turvapaikan hakuun oikeutetutkaan eivät ehdi jättää papereitaan viranomaisille.

Yhdysvaltain vaalikeskustelua seurataan Keski-Amerikassa

Komissaari Kerlikowske ei halua ottaa kantaa siihen, vaikuttaako Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailun siirtolaiskeskustelu Yhdysvaltoihin pyrkivien määrään.

– Paperittomien pidätysmäärät kasvoivat jonkin verran tämän vuoden heinäkuussa, mutta en halua arvioida syytä siihen.

Republikaanien esivaaliehdokas Donald Trump lähti mukaan vaalitaistoon kesäkuun puolivälissä. Kampanjan avauspuheessaan hän haukkui meksikolaiset raiskaajiksi ja huumekauppiaiksi. Hän vaatii maiden rajalle muuria, jonka rakennuskulut Meksiko joutuisi maksamaan.

Yhdysvalloissa on yli 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista. Heistä puolet on Meksikosta.

Trumpin väitteet siitä, että Yhdysvaltojen ja Meksikon välinen raja vuotaisi kuin seula ja että Meksiko päästäisi kaikki halukkaat läpi, ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Lue seuraavaksi