Luokkakoot, Länsimetro, energiaratkaisut, johtaminen, työpaikat – tässä lista pääkaupunkiseudun syksyn haasteista

Helsingin, Espoon ja Vantaan valtuustojen puheenjohtajat listaavat syyskauden suurimmat haasteet.

Kotimaa
Hanasaaren voimalitos.
Musta kivihiili on vaihtumassa vihreään energiaan Helsingissä, kuvassa Hanasaaren voimalaitos Yle

Helsingissä on alkavana syksynä tarkoitus tehdä mittavia päätöksiä.

Pöydällä ovat muun muassa se, miten energiaa tuotetaan Helsingissä tulevaisuudessa ja kuinka kaupunkia johdetaan vastaisuudessa, eli otetaanko käyttöön pormestarimalli vai ei.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr.) kuvaileekin valtuuston alkavaa syksyä supersyksyksi.

Vantaan teemat: talous, työllisyys ja tulevaisuus

Vantaalla jatkuvat säästäminen ja työllisyyskokeilut. Myös luokkakoot ovat iso teema kertoo, Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (SDP).

– Uuden hallituksen leikkaukset ulottuvat Vantaalle erityisesti koulujen osalta. Muun muassa ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettuja rahoja ollaan leikkaamassa pois, ja meidän haasteemme Vantaalla on miettiä, kuinka saamme paikattua sitä.

Toinen iso kysymys on työllisyys. Vantaalla on erityisesti panostettu pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseen.

– Monelle on saatu palkkatuki tai muu tuki, joka on johtanut työllistymiseen. Tätä niin on tarkoitus jatkaa ja laajentaakin.

Espoossa mietitään palveluiden yhtiöittämistä ja kaavoitusta

Espoossa pöydälle tulee alkavana syksynä palveluiden yhtiöittämispäätöksiä.

Valtuusto päätti jo viime viikolla yhtiöittää kouluihin ja päiväkoteihin ruokaa toimittavan Espoo Catering -liikelaitoksen. Yhtiöittämisellä lasketaan tulevan 1,9 miljoonaa euroa säästöjä.

– Koko palvelutuotantorakenne on uudistumassa ja päätökset tulevat valtuustoon siinä järjestyksessä, kun ne valmistuvat, kuvailee Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.).

Toinen suuri kokonaisuus tänä syksynä on Etelä-Espoon kaavoitus. Länsimetron uusien asemien ympäristöön halutaan kaavoittaa mahdollisimman paljon asuntoja ja työpaikkoja.

– Samaan aikaan vanhat asukkaat ovat sitä mieltä, että vähempikin riittäisi. Se pitää poliitikkojen puhelimet lämpiminä, hymähtää Kasvi.

Kolmas Espoossa askarruttava asia on työllisyys.

– Microsoftilla väki vähenee ja Espoossa asuu aika paljon Microsoftin työntekijöitä. Huolestuneina seuraamme sitä tilannetta.