Hyppää sisältöön

Suomesta löytyi useita uusia jäkälälajeja – pienet limityynyjäkälät ja sysityynyjäkälät tunnistettiin mikroskoopilla

Uudet jäkälät ja muut kotilosienilajit elävät lahopuilla eri puolilla Suomea.

Kaunis metsä muuttuu helposti uhkaavaksi ympäristöksi, kun olinpaikka ei enää olekaan selvillä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Helsingin yliopiston tutkimuksessa on löytynyt kuusi Suomelle uutta jäkälälajia ja kaksi muuta kotelosienilajia. Lajit löytyivät tutkimusohjelmassa, jossa selvitettiin luonnontilaisten ja talousmetsien lahopuiden jäkälälajistoa. Uusia lajeja löydettiin muun muassa Hämeenlinnasta, Vantaalta ja Kolilta.

– Näin monen uuden lajin löytyminen osoittaa tietojemme Suomen lajistosta olevan yhä puutteellisia ja toisaalta myös kertoo lahopuiden merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle. Lähes kaikki löydetyistä lajeista ovat tiukasti lahopuusta riippuvaisia, eikä niitä siis tunneta muun kaltaisilta kasvualustoilta, kertoo lajit löytänyt Luonnontieteellisen keskusmuseon tohtorikoulutettava Annina Launis.

Lajeista kaksi on saanut suomenkieliset nimet. Limityynyjäkälä ja sysityynyjäkälä kuuluvat tyynyjäkälien Micarea-sukuun. Muut tunnistetut lajit kuuluvat tyynyjäkäliin, Thelocarpon-säkkijäkäliin, Lecidea-nystyjäkäliin sekä Epigloea-loissienisukuun.

Pienet jäkälät tunnistettiin mikroskoopin ja dna-analyysin avulla. Helsingin yliopisto arveleekin, että juuri pieni koko on pitänyt lajit aiemmin piilossa tutkijoilta.

Suomesta on tunnistettu yli 1500 jäkälälajia.

.
.