Näin käy, kun kaikki viljelijän täyttämät lomakkeet ripustaa näytille: "Meinasin pillahtaa itkuun"

Maaseutuasiamies keräsi maanviljelijöiden tarvitsemat lomakkeet yhdelle pyykkinarulle. Virkamiehet, kansanedustajat ja jopa viljelijät itse yllättyivät täytettävien lomakkeiden määrästä.

Kotimaa
Maatalousyrittäjän tarvitsemat lomakkeet pyykkinarulle ripustettuna
Mari Tabell

Kun lypsylehmiä pitävä Kaisa Huttunen halusi järjestää tilalleen avoimet ovet teemalla "byrokratian purkutalkoot", Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabell oli heti valmis kantamaan oman kortensa kekoon.

Tabell keksi osallistua teemaan näyttämällä, minkälaisen paperibyrokratian kanssa maitotilalliset ja muut maanviljelijät ovat tekemisissä. Ensimmäinen ajatus Tabellilla oli, että hän olisi teipannut lomakkeet kiinni pöytiin, mutta...

– Tuli joku outo etiäinen, että meillä ei taida pöydät riittää.

Tabell heitti ajatuksensa lomakkeiden kokoamisesta MTK Pohjois-Savon Sirpa Lintuselle, joka keksi ripustaa lomakkeet pyykkinarulle. Lomakkeiden etsiminen ja tulostaminen vei Tabellilta viikon. Pyykkinaru koottiin kolmen ihmisen voimin.

25 metriä lomakkeita – eikä siinä edes kaikki

Tabellin etiäinen osoittautui oikeaksi, sillä pyykkinarusta muodostui lopulta reilut 25 metriä pitkä. Maataloustukihakemusten ja muiden vuosittain jätettävien lomakkeiden pituudeksi laskettiin 10,7 metriä.

Hyvä jos kotoaan saa kävellä ulos navettaan kirjaamatta sitä jonnekin.

Mari Tabell, Kiuruveden kaupungin maaseutuasiamies

– Siinä vaiheessa kun naru oli jo yli kymmenessä metrissä, papereiden määrä järkytti. Meinasin pillahtaa itkuun, kun tajusin että pyykkinaru vain jatkui ja jatkui, kertaa 18 vuotta viljelijöiden lomakkeita työnsä puolesta käsitellyt Tabell.

Narulta puuttuvat vielä vuosilomahakemukset. Tabell ei ollut saanut lomakkeita käsiinsä, sillä hän ei ole itse maanviljelijä, eikä hänellä ole tunnuksia lomituksia hallitsevaan verkkoportaaliin. Tabellin mukaan lomitukseen liittyvät lomakkeet olisivat kasvattaneet pyykkinarua puolella metrillä. Lisäksi narulle kuuluisivat kaikki maatilan kirjanpitoa käsittelevät paperit.

– En minä ihmettele, jos maanviljelijät väsyvät. Hyvä jos kotoaan saa kävellä ulos navettaan kirjaamatta sitä jonnekin.

Avoimet päivät vetivät

Huttusen tilalla lauantaina järjestettyyn avoimien ovien päivään saapui arviolta 200–300 ihmistä. Paikalla oli paljon lapsiperheitä.

Tämäkö on tarkoitus, että maatalousyrittäjät käyttävät enemmän aikaa papereiden pyörittelyyn kuin lehmän lypsyyn?

Mari Tabell, Kiuruveden kaupungin maaseutuasiamies

Tabellin mukaan pyykkinaru pitäisi viedä EU-parlamenttiin Bryssellin ja näyttää myös Suomen kansanedustajille. Samaa mieltä oli kummitilansa avoimen ovien päivällä vieraillut iisalmelainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen.

Tabellin mukaan lomakkeiden määrä yllätti kaikki: viljelijät, kansanedustajat, tuottajajärjestöt ja virkamiehet.

– Tämäkö on tarkoitus, että maatalousyrittäjät käyttävät enemmän aikaa papereiden pyörittelyyn kuin lehmän lypsyyn, Tabell kysyy.

Lomakepyykkinarun seuraavasta ripustuspaikasta ei ole vielä tietoa. Tabell kuitenkin toivoo, että narulle löytyisi näkyvä paikka.