1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakolaisapu aloittaa yt-neuvottelut

Pakolaisapu kertoo, että ulkoministeriön sille myöntämä tuki pienenee lähes 40 prosenttia ensi vuoden alusta.

Kotimaan uutiset
Avustustyöntekijä Sanaan kentällä.
YK:n avustustyöntekijä Sanaan kentällä toukokuussa 2015.Yahya Arhab / EPA

Kehitysyhteistyöjärjestö Suomen pakolaisapu aloittaa yt-neuvottelut. Useat järjestöt ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista, sillä hallitus on esittänyt mittavia säästöjä kehitysyhteistyövaroihin.

Pakolaisavun yt-neuvottelut koskevat 15 järjestön työntekijää. Heidän joukossaan on sekä Suomessa työtään tekeviä että kehitysmaissa lähetettynä henkilöstönä työskenteleviä. Järjestö arvioi, että Suomessa irtisanotaan korkeintaan viisi työntekijää. Lisäksi säästöillä on vaikutuksia järjestön hankkeissa kehitysmaissa työskenteleviin paikallisiin työntekijöihin.

Pakolaisapu kertoo, että ulkoministeriön sille myöntämä tuki pienenee lähes 40 prosenttia ensi vuoden alusta. Seuraukset ovat suurimmat pakolaisille järjestön työn kohdemaissa, painottaa Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

– Vaikutukset ulottuvat arviolta yli 30 000 pakolaiseen, Lehtinen arvioi.

Maailmassa on nyt pakolaisia enemmän kuin koskaan, hän muistuttaa.

Vaikutukset ulottuvat arviolta yli 30 000 pakolaiseen.

Annu Lehtinen

– Samaan aikaan meidät on pakotettu tekemään hyvin vaikeita ratkaisuja, jotka vähentävät avunsaajiemme määrää jopa puoleen nykyisestä, Lehtinen kuvailee.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa on arvioinut hallituksen säästöesityksen tarkoittavan noin sadan ihmisen irtisanomista suomalaisjärjestöistä.

Ulkoministeriön lisäksi Pakolaisavun työtä ovat tukeneet yksityiset henkilöt ja yritykset. Lehtinen painottaa nyt lahjoituksilla olevan entistä suurempi tarve.

Pakolaisapu täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kumppani Suomessa. Suomessa se edistää maahanmuuttajien kotoutumista. Kehitysmaissa se toimii muun muassa pakolaisleireillä. Järjestö tunnetaan myö siitä, että se jakaa Vuoden pakolaisnainen -palkinnon. Sen avulla järjestö edistää pakolaisnaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Suomen ensi vuoden talousarviota käsitellään budjettiriihessä syyskuun toisella viikolla. Eduskunta hyväksyy talousarvion joulukuussa.

Lue seuraavaksi