Suurperheen äiti: Itkettää, että ei voi ostaa ruokakaupasta, mitä haluaa

Rahat ovat tiukilla lapsiperheissä. Pienten lasten vanhemmat pelkäävät uusia leikkauksia, kun yhteiskuntasopimus ei toteutunut. Lietolaiselle Soivian perheelle ei jää ylimääräistä rahaa. Huvipuistoretket täytyy unohtaa.

Kotimaa
Vauva vaunuissa.
Siruliina Soivia.Sarita Blomqvist / Yle

Yle Uutiset seuraa kuluvan hallituskauden ajan erilaisten suomalaisten perheiden arkea eri puolilla maata. Yksi perheistä on Anna-Liisa Soivian ja Kalle Salmisen perhe. Heillä on viisi lasta – nuorin lapsista on seitsemän kuukauden ikäinen ja vanhin aloitti koulun syksyllä 2015.

Yhteiskuntasopimuksen kohtaloa jännitettiin Anna-Liisan Soivian perheessä samoin kuin muualla maassa. Perheenäiti suhtautui sopimukseen ristiriitaisella tavalla. Aluksi hän vastusti sopimusta. Nyt hän pelkää uusia leikkauksia, kun sopimusta ei syntynyt.

– Ei se ole oikea keino lähteä pelastamaan Suomea, että leikataan enemmän. Eihän me pystytä ostamaan tälläkään hetkellä meidän pienistä rahoista paljon asioita. Me kierrätetään. Kyllä kirpputoreilla pyöritään, kertoo Soivia.

Rahaa säästetään koko vuosi kesälomaretkeä varten

Soivia saa säästettyä kuukaudessa korkeintaan 50 euroa. Joskus hän joutuu ottamaan rahat käyttöön, sillä yllätysmenoja voi tulla. Säästökassaa käytetään muun muassa kesälomaretkiin. Tänä kesänä hääjuhlat Raahessa veivät säästöt.

Perhe seisoo kotitalonsa pihalla.
Max (alh. vas.), Onni, Milana, Enni ja äiti Anna-Liisa Soivia sekä isä Kalle Salminen sylissään perheen kuopus Siruliina Soivia.Sarita Blomqvist / Yle

– Sinne meni koko kesälomarahasto. Ei menty Muumimaailmaan eikä mihinkään lasten kanssa, koska kaikki maksaa niin paljon. Laskuja ei voi jättää maksamatta, jotta päästään huvipuistoon, kertoo Soivia.

Kyllä itkettää, että ei voi mennä kauppaan ja ostaa, mitä haluaa.

Anna-Liisa Soivia

Pelkästään lainalyhennykset vievät perheen budjetista joka kuukausi tuhat euroa.

– Rahanpuutteen huomaa esimerkiiksi ruokakaupassa. Kyllä itkettää, että ei voi mennä kauppaan ja ostaa, mitä haluaa. Ostokset pitää miettiä tarkasti ennakkoon.

Vauvaperheen äiti lähtee viikonlopputöihin

Anna-Liisa Soivia kuvailee oman perheensä taloudellista tilannetta niin surkeaksi, että hänen pitää lähteä töihin, vaikka nuorin lapsista on seitsemän kuukautta vanha.

Poika ja tyttö liukumäessä.
Kaksoset Max ja Milana Soivia.Sarita Blomqvist / Yle

– Kotihoidontuki alkaa syyskuun alussa ja sen kanssa on mahdotonta pärjätä. Lähden viikonlopputöihin, teen pitkiä päiviä, niin pitkiä kuin pystyy tekemään. Kun lapset kasvavat, lähden tekemään päivätöitä, kertoo Soivia.

Onnelliseksi äiti tulee, kun koko perhe puuhaa yhdessä

Perheen lapset viihtyvät omakotitalon pihalla ja puistoissa. Usein käydään myös läheisessä metsässä poimimassa marjoja tai muuten vain luontoretkellä. Periaate on, että kaikki tehdään yhdessä. Vaikka raha on tiukilla, äiti kuvailee elämäänsä erittäin onnelliseksi.

Tyttö keinuu.
Enni Soivia kotipihansa keinussa.Sarita Blomqvist / Yle

– Kun on katto pään päällä ja lapset ovat terveitä, se tekee onnelliseksi. Ei onnellisuus tule siitä, että ostat kaikkea uutta koko ajan. Me olemme onnellisia näin.

Lähden viikonlopputöihin, teen pitkiä päiviä, niin pitkiä kuin pystyy tekemään.

Anna-Liisa Soivia

Arki voisi olla helpompaa, jos olisi vähän enemmän rahaa käytettävissä. Raha ei tuo onnea, mutta kyllä se vähän helpottaisi elämää, naurahtaa Anna-Liisa Soivia.

Siruliina-vauva on herännyt ja kaikki lähtevät katsomaan vauvaa ja tekemään hänelle lounasta. Pöydän ääressä suunnitellaan retkeä Turun Seikkailupuistoon.