1. yle.fi
  2. Uutiset

Nikkelivuodon jälkipuinti synnytti helmi- ja kelmisimpukat

Reilu vuosi sitten tapahtuneen nikkelivuodon yhteydessä sosiaaliseen mediaan perustettu Mun Kokemäenjoki on tärkeä -ryhmä saa tunnustusta Porin seudun Maan ystäviltä. Risuja yhdistys antaa Porin ympäistöviraston johtajalle.

nikkeli
Jokirantaa.
Matti Kauvo / Yle

Ympäristöongelmat synnyttävät huolta, mutta myös uudenlaista kansalaisaktivismia.

Siitä yhtenä esimerkkinä ovat uudet ympäristöpalkinnnot. Porin seudun Maan ystävät jakoi maanantaina kaksi ympäristöpalkintoa: helmi- ja kelmisimpukan. Molemmat palkinnot liittyvät Norilsk Nickelin nikkelipäästön jälkimaininkeihin viime vuoden heinäkuussa.

Helmisimpukka-palkinnon saivat Facebookiin Mun Kokemäenjoki on tärkeä -ryhmän perustaneet Minna-Liisa Salonsaari ja Elina Fager. Heidän nikkelivuodon jälkeen aloittama Facebook-sivu sai nopeasti tuhansia seuraajia.

– Sivusto toi mukaan paikallisten asukkaiden näkökulman. Se vaikutti näin merkittävästi keskusteluun. Tämä on tärkeä esimerkki siitä, että myös yksittäinen ihminen voi tehdä merkittäviä tekoja ympäristön puolesta, todetaan Porin seudun Maan ystävien perusteluissa.

Porin ympäristöviraston johtaja Matti Lankiniemi sai puolestaan yhdistyksen Kelmisimpukka-palkinnon. Maan ystävien mukaan Lankiniemi olisi voinut nikkelivuodon aikana antaa varovaisempia lausuntoja.

– Ennen kuin oli tarkempaa tietoa asiasta, ympäristöjohtaja ilmoitti, ettei ole aihetta asettaa veden käyttökieltoja. Hänen lausuntonsa poikkesivat ely-keskusken varovaisemmasta linjasta.

Lue seuraavaksi