"Heittäkää lisää, että hukkuu" – törkeitä kiusaamistapauksia uimarannoilla

Facebookissa leviää kaksi tarinaa uimarannalla tapahtuneesta kiusaamisesta. Kiusaajat ovat haukkuneet kiusattua, heitelleet kivillä ja painaneet veden alle. Kumpikin tapaus on sattunut – eri – uimarannalla.

Kuva: Yle / Heli Kaski

"Viime viikon lauantaina 10v. poikani joutui vakavan kiusaamisen kohteeksi. Häntä ei päästetty vedestä pois ja häntä heiteltiin kivillä veteen. Poikani oli pyytänyt lopettamaan, mutta sen sijaan oli sanottu, että "heittäkää lisää, että se hukkuu, ei sitä kukaan kaipaa". Tämän lisäksi häntä oli nimitelty ja syljetty päälle."

Näin kirjoittaa facebook-tekstissään uimarannan tapahtumista järkyttynyt äiti. Alakouluikäisen pojan kiusaajat olivat äidin mukaan myös kouluikäisiä. Äiti jakaa tarinan, koska sanoo toivovansa, että kouluikäisten lasten kodeissa keskusteltaisiin lasten kanssa kiusaamisesta ja sen mahdollisista seurauksista. 

_"Muutama päivä sitten todistin todella vakavaa kiusaamistapausta julkisella uimarannalla. Aluksi luulin, että se oli villiä leikkiä, mutta hetken kuunneltuani oli ilmiselvää, että kyseessä oli systemaattinen ja julma perinne. Neljällä yhtä vastaan, henkisesti ja fyysisesti." _

Näin taas alkaa toinen tarina, toisen rannan tapahtumista. Kirjoittajan mukaan kiusaajat – lapsia – kuristivat kiusaamisen kohteena olevaa lasta vedessä, painoivat tätä veden alle ja huusivat "kuole". Lisäksi lasta haukuttiin ja hänen tavaransa heitettiin veteen.

Vakava asia seuraamuksineen

Pohjanmaan poliisin komisario Timo Välimäelle juuri nämä sosiaalisessa mediassa leviävät viestit eivät ole tuttuja. Toimittajan referaatin perusteella hän kuitenkin toteaa kyseessä olevan vakavan asian, jolla voi olla vakavat seuraamukset.

– Kuka tahansa tällaista huomaa, sellainen (toiminta) on keskeytettävä ehdottomasti. Tämä on vakava tapahtuma, Välimäki sanoo.

– Jos tilanne todella menee niin pitkälle, että pidetään vedessä, heitetään kivillä niin, ettei pääse sieltä pois, ja päätä painetaan vielä veden alle, se täyttää rikoksen tunnusmerkistön ja poliisi ottaa sen vakavasti.

Komisario Välimäki muistuttaa myös korvausvelvollisuudesta, joka syntyy, jos tapahtuman osallisille tulee vammoja tai vaurioita.

– Sitten on vielä se, että kun joku uhriutuu tämmöiseen, sillä voi olla vakavat seuraamukset siinä, miten kasvamiseen ja kehittymiseen vaikuttaa se, että suljetaan kaveriporukan ulkopuolelle ja haukutaan ja heitellään kivillä, Välimäki sanoo.

Hukkuminen ei tapahdu kuin elokuvissa

Facebook-viestit lukenut Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen kertoo olevansa aina pahoillaan, kun kuulee kiusaamistapauksista. 

– Vesi elementtinä aiheuttaa vielä lisävaaratilanteen, etenkin, jos päätä aletaan painaa veden alle ja muuta. Vettä ei tarvitse ihan hirveästi hörppäistä, kun se aiheuttaa pahimmillaan jo hukkumisvaaran, Heinonen sanoo.

On kaikkien velvollisuus auttaa, jos tilanne on päällä

Kristiina Heinonen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Heinosen mukaan veteen suhtaudutaan joskus liian varomattomasti. Hukkuminen voi tapahtua nopeastikin, eikä aina näytä siltä, kuin elokuvissa.

– Hukkuva ihminen ei välttämättä huuda apua eikä heiluttele käsiään, vaan kaikki energia menee hengissä pysymiseen. Se saattaa tapahtua hiljaisesti.

Kristiina Heinonen muistuttaa uimarannallakin tarvittavista ihan tavallisista, yleisistä käyttäytymistaidoista. Ja aikuisten vastuusta.

– Toivoisin, että otettaisiin enemmän vastuuta muistakin (kuin omista) lapsista. Meillä on ollut jonkin verran tapauksia, joissa lapselle on tullut vaikka haavoja rannalla ja lapsi on ollut yksin matkassa, ja muut aikuiset rannalla eivät ole toimineet. On kaikkien velvollisuus auttaa, jos tilanne on päällä.