1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Nuoria paimentava vartija kuohuttaa lukijoita: "Vanhemmille sanktiot, jos teinit töppäilevät"

Osa Ylen lukijoista kritisoi kasvatusvastuun sysäämistä vanhemmilta vartiointiliikkeille. Yleisten tilojen rauhoittamiseksi ehdotetaan jämäkämpää kasvatusta. Nuorille toivotaan myös lisää mahdollisuuksia ja paikkoja purkaa energiaa.

Osallistu
Nuorisoa.
Yle

Heinolassa kirjasto palkkasi vartijan kaitsemaan tiloissa riehuneita teinejä. Kysyimme Ylen lukijoilta, onko nuorten paimentaminen vartijan tehtävä ja onko nuorille sopivista kokoontumispaikoista pulaa.

Lukijoiden mielestä vartijan rekrytoiminen puoltaan paikkaansa, jos häiriöitä ei muuten saada kuriin.

– Ei tarkoitus ole, että paimennettaisiin teinejä, vaan se, että estettäisiin teinien sopimattomat tekemiset ja tuhotyöt. Ja siihen hommaan tarvitaan vartija – yksi tai useampia. Lisäksi kriittisiin paikkoihin tarvitaan tallentavia valvontakameroita, kirjoittaa nimimerkki Tähän on tultu.

– Sanktioiden teinien touhuiluista pitäisi olla myös sitä luokkaa, että vanhemmilla olisi motiivi opettaa teineille, mikä on sopivaa ja mikä ei. Paapominen vain pahentaa tilannetta, hän jatkaa.

NimimerkkiPitäisi ja eiuskoo kyseen olevan siitä, että vanhemmat eivät opasta jälkikasvulleen sopimattoman ja sopivan käyttäytymisen rajoja.

Kurin pitäminen ei kuulu enää kuin poliisille.

Nimimerkki Pitäisi ja ei

– Tapakasvatus siis puuttuu niin kotona kuin kouluissakin. Kurin pitäminen ei kuulu enää kuin poliisille. Jatkuvasti tulee lisää ongelmia kaduilla kun valvonta puuttu joka paikasta.

– Vartijoiden tarpeen luulisi herättävän vanhemmat kiinnostumaan lastensa ja nuortensa voinnista ja puuttumaan tilanteeseen. Ikävää, jos nuoret kokevat vartijat epäreiluna ilmiönä, mutta julkiset tilat on tarkoitettu kaikille, Lukutoukka sanoo.

"Miksei samaa rahaa suunnata ongelman hoitamiseen"

Toisaalta lukijat pohtivat, onko vartija oikea henkilö kaitsemaan nuorisoporukoita.

Ikävää, jos nuoret kokevat vartijat epäreiluna ilmiönä, mutta julkiset tilat on tarkoitettu kaikille.

Nimimerkki Lukutoukka

– Mitä, onko tapakasvatus nykyisin vartiointiliikkeen ja koululaitoksen tehtävä? Jullevaari Lojo kummastelee.

– Jos kaikki tunnistavat, että kyse on nuorten pahan olon oireilusta, miksi on palkattu vartija vahtimaan ja kieltämään, kun samalla palkalla saisi nuorisotyöntekijän kohtaamaan ja kuuntelemaan nuoria ja järkkäämään heille tekemistä. Jos on varaa palkata vartijoita, miksei samaa rahaa suunnata ongelman hoitamiseen? kysyy nimimerkki Lissu.

"Pelottaa ajatella, mihin välinpitämättömyyden lisääntyminen johtaa"

– Koska nuorilla ei ole sellaisia vanhempia, jotka osaisivat heitä paimentaa, ainoa vaihtoehto on vartija tai sitten se tarhan täti, nimimerkkiOn se ihmeellistäsanoo.

Miksi on palkattu vartija vahtimaan ja kieltämään, kun samalla palkalla saisi nuorisotyöntekijän kohtaamaan ja kuuntelemaan nuoria ja järkkäämään heille tekemistä?

Nimimerkki Lissu

Moni lukija huomauttaa, että rajojen kokeileminen kuuluu nuoruuteen.

– Nuorison kohdalla valitettavan useasti asia on niin, että porukassa tyhmyys tiivistyy! Tosiasia on myös se, että vanhemmat ovat välinpitämättömiä lastensa käyttäytymistavoista. Vika on aina muissa tekijöissä, koulussa tms. mutta ei omassa lapsessa. Ja miten opettaa lapsiaan käyttäytymään, kun aikuiset eivät itse osaa hyviä käytöstapoja, Kasvatuksesta kirjoittaa.

– Pelottaa ajatella, mihin välinpitämättömyyden lisääntyminen johtaa parinkymmenen vuoden kuluessa, Mikki sanoo.

Millä tavalla vanhempien sitten pitäisi kasvattaa lapsiaan? Osa lukijoista kannattaa tiukkaa kuria.

– Onko tässä siitä kysymys, etteivät vanhemmat viitsi tai halua kasvattaa lapsiaan, vai siitä, ettei vanhemmilla nykyään ole olemassa laillisia mahdollisuuksia lastensa kasvattamiseen. Ennen kasvatettiin kakarat kurissa ja komennossa, kotona kuten koulussakin, mutta nykyään jos opettaja vähän vilauttaakin karttakeppiä taikka vahemmat vitsaa, niin jo asiaa selvitelläänkin käräjäoikeudessa, kirjoittaaPuni(kka).

Nyt ongelma on se, ettei nuorten vanhempia kiinnosta, eikä nuorille tule minkäänlaisia seuraamuksia.

Nimimerkki Vanhemmille sanktiot

– Ei lasten pahoinpitely ole ratkaisu. Joissain tapauksissa se vain kasvattaa kaunaa ja vihaa, vastaa HM.

"Vanhemmille sanktiot, jos teinit töppäilevät"

Moni lukija toivoo, että keskustelua käytäisiin myös siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta vartijoita ei tarvittaisi valvomaan nuorten menoa.

– Vanhemmille sanktiot, jos teinit töppäilevät. Kyllä ne teinit siitä rauhoittuvat, ja vanhemmillekin tulee uudenlainen intressi seurata, mitä perheen kullannuput vapaa-ajallaan puuhailevat. Nyt ongelma on se, ettei nuorten vanhempia kiinnosta, eikä nuorille tule minkäänlaisia seuraamuksia, kirjoittaa nimimerkki Vanhemmille sanktiot.

Tsaerunmielestä Heinolan esimerkki siitä, että nuoret kokoontuvat kirjastoon riekkumaan ja kiipeilemään hyllyillä, kertoo vain siitä, ettei teineille ole riittävästi sopivia kokoontumispaikkoja.

Kummasti tuntuvat nuorison käyttäytymisen ongelmat olevan riippuvaisia siitä, miten kunta on viitsinyt panostaa aktiviteetteihin.

Nimimerkki Tsaeru

– Espoon Keskuksessa kirjasto on mielenkiintoisen ongelmatonta aluetta huolimatta siitä, että nuorisoa pörrää alueella kuin kärpäsiä. Tämä selittynee osin sillä, että kirjaston ympäriltä löytyvät nuorisotilat, koripallokorit, puistoaluetta penkkeineen ja muuta viihdykettä, jolloin kirjaston hiljaisemmassa osassa istuvat saavat olla rauhassa, hän sanoo ja jatkaa:

– Vartijakin kyllä löytyy, mutta toisaalta vastuualue onkin aika iso ja koostuu muistakin kuin nuorista. Kummasti tuntuvat nuorison käyttäytymisen ongelmat olevan riippuvaisia siitä, miten kunta on viitsinyt panostaa aktiviteetteihin.

"Voisiko kirjastoon tehdä oman tilan nuorille?"

NimimerkkiRandominmielestä nuoret ovat aina kaivanneet itselleen tekemistä, mutta nykyään hyvät vaihtoehdot ovat vähissä.

Valvonta ja vartijat voivat toimia hetken rauhoittamaan liian pitkälle mennyttä joukkotyperyyttä, jota nuorilla joskus ilmenee, mutta ei se ole hyvä lopullinen keino!

Nimimerkki Nuoret mukaan inspiroitumaan

– Voisi kuvitella, että "ennen vanhaan" nuoret olisivat kokoontuneet jonkun kotipihalle ja touhunneet siellä. Välillä vaikka kiipeilleet puissa. Mutta kaupunkiympäristössä ei mahdollisuuksia spontaaneihin fyysisiin leikkeihin ole, koska telineet maksaisivat, ja pystyttäjä (kaupunki) joutuisi vastuuseen, kun jotain sattuisi. Eli perinteisiä (nuorelle ihmiselle luonnollisia?) riskialttiimpia leikkejä yritetään kokonaan estää, mutta välillä vanha tarve pursuilee esiin.

– Voisiko kirjastoon tehdä oman suljetumman tilan nuorille viettää aikaa? Valvonta ja vartijat voivat toimia hetken rauhoittamaan liian pitkälle mennyttä joukkotyperyyttä, jota nuorilla joskus ilmenee, mutta ei se ole hyvä lopullinen keino! Nuorilla on tarvetta tehdä jotain, heille pitäisi siis antaa siihen tilaa. Kirjasto on avoin paikka kaikille, jossa saavat nuoretkin käydä,Nuoret mukaan inspiroitumaankirjoittaa.

Entä, jos nähtäisiin vaivaa sen eteen, että kaikilla nuorilla olisi turvallinen ja viihtyisä koti, jossa viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa?

Nimimerkki Kotona

Nimimerkki _Teini _sanoo, että jos nuorille tarjotaan heille sopivia paikkoja purkaa ylimääräistä energiaa, eripuralta vältyttäisiin.

– Nuoret todellakin tarvitsevat nuorisotiloja, urheilukenttiä ym. joissa viettää aikaa kavereiden kanssa. Koripallo, jalkapallo, jääkiekko, skeittaus ynnä muita mahdollisuuksia purkaa levottomuuttaan ja energisyyttään täytyisi järjestää mahdollisimman paljon niin näiltä vältyttäisiin.

– Entä, jos nähtäisiin vaivaa sen eteen, että kaikilla nuorilla olisi turvallinen ja viihtyisä koti, jossa viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa? kiteyttää nimimerkki Kotona.

Lue seuraavaksi