Ilkka on asunut hotellissa parikymmentä vuotta – "En ole varsinaisia sukujuhlia järjestänyt"

Ilkka Siukosaarella on koti Etelä-Suomessa, mutta työt ovat pitäneet hänet vakituisena hotelliasukkaana Kokkolassa aina 1990-luvulta alkaen. Välillä on hotellikin vaihtunut, mutta yhä vain pätkätyö ja pätkäasuminen sopivat Siukosaaren mukaan hyvin yhteen.

ilmiöt
Ilkka Siukosaari istuu hotellihuoneessaan.
Raila Paavola / Yle

Vuonna 1993 Ilkka Siukosaari etsi asuntoa Kokkolasta, mutta kun sopivaa ei keskustasta löytynyt, päätyi hän kilpailuttamaan hotellit. Siitä alkoi pari vuosikymmentä kestänyt hotelliasuminen.Totuuden nimissä on sanottava, että varsinainen koti on Etelä-Suomessa, mutta erilaiset pätkätyöt pitävät kiinni Kokkolan seudulla ja siis hotellliasujana.

Tässä vaivattomuudessa on hyvin paljon ihastuttavaa, sillä minä en osaa tehdä käsilläni yhtään mitään.

Hotelliasuja Ilkka Siukosaari

Yhden hengen huone on yllättävän siisti. Oikeastaan vain työpöydän kirja- ja lehtiökokoelmasta selviää, että huoneessa taidetaan viihtyä pidempään. Herää kysymys, onko kyse henkilöstä, joka ei kiinny mammonaan. Näin ei kuitenkaan ole, tunnustaa Ilkka Siukosaari.

– Kyllä kai minä olen aina ollut kiintynyt tavaraan tai tilaan, mutta olen täysin toivoton rakentaja. Tässä vaivattomuudessa on hyvin paljon ihastuttavaa, sillä minä en osaa tehdä käsilläni yhtään mitään. En ole rakentaja tai remontoija.

Hotelliasumisen eduksi hän laskee myös sen, että siinä sitoutuu kerrallaan vain edellisen yön maksamiseen.

Järjestelmällisyyttä vaaditaan

Jotain harrastuksia hotelliasujallakin voi olla. Siukosaaren kaksi polkupyörää on hotellin varastossa.

Ruoan tekemisestä on pitänyt luopua, huoneessa ei ole edes mikrouunia, vain vedenkeitin ja minijääkaappi.

– Housuprässissä vois periaatteessa grillata makkaraa, mutta se kestää liian kauan, velmuilee Siukosaari. Minä en täällä ruuan kanssa häslää, koska siitä tulee murusia ja paikat sotkeentuu.

Keittiön puuttumisen hän kokee silti suureksi puutteeksi, sillä hotellin ruokalista on syöty jo aika moneen kertaan läpi.

Hotellihuoneen tavaramäärä on rajallinen. Siksi täytyy olla tarkkana, mitä tänne tuo, ja viedä saman verran tavaraa aina pois, kertoo Siukosaari.

– Perunannostoaikaan vaihdetaan kesävaatteista talvivaatteisiin ja keväällä toisin päin.

Ei sukujuhlia

Ilkka Siukosaaren mukaan aikuinen ihminen tarvitsee aika vähän tilaa normaaliin elämään.

– Nukun, teen freelancer-töitä pöydän ääressä tietokoneella, luen, katson tv:tä, kuuntelen musiikkia, en usko, että kovin moni muukaan tekee kotonaan kauhean paljon enemmän sen ruuanlaiton lisäksi.

Vierailuille hotellihuone ei järin isoja tiloja tarjoa.

– En minä nyt täällä varsinaisia sukujuhlia ole järjestänyt, enemmän olen pyrkinyt menemään aina muille kylään, naureskelee Siukosaari.