Japanin pääministeri ei osallistu muistojuhlallisuuksiin Kiinassa

Kiinassa järjestetään 3. syyskuuta toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotismuistojuhlallisuuksia. Japanin pääministeri Shinzo Abe ei aio osallistua tilaisuuksiin viranomaisen mukaan aikataulusyistä. Abe on yrittänyt parantaa Japanin ja Kiinan suhteita, mutta edistys on ollut hyvin hidasta.

Ulkomaat
Kiinalaiset sotilaat harjoittelevat syyskuussa Pekinginssä järjestettäviin toisen maaillmansodan päättymisen juhlaan.
Kiinalaiset sotilaat harjoittelevat syyskuussa Pekinginssä järjestettäviin toisen maaillmansodan päättymisen 70-vuotismuistojuhlaan.Rolex Dela Pena / EPA

Japanin pääministeri Shinzo Abe ei osallistu Kiinassa järjestettäviin toisen maaillmansodan päättymisen 70-vuotismuistojuhlallisuuksiin syyskuussa.

Muistojuhlallisuudet huipentuvat 3. syyskuuta paraatiin, jossa yli 10 000 sotilasta marssii Pekingin keskustan läpi. Sotilaat ovat pääosin Kiinasta, mutta myös esimerkiksi Venäjältä ja Mongoliasta.

Japanin hallituksesta kerrotaan, että Abe ei osallistu juhlallisuuksiin aikataulusyistä, mutta työ kommunikointikeinojen löytämiseksi maiden välille jatkuu.

– Pääministeri on päättänyt olla osallistumatta parlamenttiaikataulujensa takia, hallituksen edustaja kertoo.

Aikaisemmin maanantaina yleisradioyhtiö NHK kertoi, että Abe jättää seremonian väliin keskittyäkseen parlamentissa käsiteltäviin lakiehdotuksiin, jotka koskevat kollektiivista itsepuolustusta.

Sankei-sanomalehden mukaan Abe myös päätti olla samassa linjassa niiden länsimaiden johtajien kanssa, jotka ovat päättäneet olla osallistumatta sotilasparaatiin Kiinan alueellista sotilaallista laajentumista koskevien huolten takia. Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat olleet huolissaan, että sotilaallinen näytös saattaa antaa väärän viestin jo ennestään jännityneellä alueella. Diplomaattien mukaan myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin oletettu läsnäolo on vaikuttanut moniin johtajiin asiassa.

Abe ilmaisi elokuussa Japanin antautumisen 70-vuotispäivän muistoksi pitämässään puheessa katumusta Japanin roolista sodassa ja myönsi maansa aiheuttaneen "rajatonta vahinkoa ja kärsimystä" syyttömille ihmisille. Hän sanoi, että Japanin on kohdattava historiansa, mutta tulevia sukupolvia ei pitäisi pakottaa pyytämään anteeksi. Kiina sekä Etelä- ja Pohjois-Korea ovat arvostelleet Aben puhetta siitä, ettei hän esittänyt kunnollista anteeksipyyntöä sodanaikaisista julmuuksista.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset