Lähes 500 vieraili Kittilän kultakaivoksella

Kittilän kaivoksen avoimien ovien päivä viime lauantaina houkutteli paikalle ennätykselliset lähes 500 vierasta. Tapahtuma järjestettiin nyt viidennen kerran.

Kotimaa
Kittilän kaivoksen koneita.
Kittilän kaivoksen koneita.Agnico Eagle Finland Oy

Tapahtuman suosio on yllättänyt kaivoksen väen. Tänä vuonna vieraita tuli Kittilän lisäksi runsaasti myös naapurikunnista, ja kaivokseen tutustui myös matkalijoita jopa ulkomaita myöten.

Kittilän kultakaivoksella järjestettiin 11 kiertoajelua kaivosalueen maanpäällisissä osissa, jolloin vieraat pääsivät näkemään muun muassa jo toimintansa lopettaneen Suurikuusikon avolouhoksen ja rikastushiekka-altaat. Lisäksi 12 pääsi arvonnan kautta tutustumaan maanalaiseen kaivokseen.

Tapahtuman yhteydessä kuvataideopettaja Liisa Palosaari maalautti lapsilla kulta-aiheisia vesivärimaalauksia. 50 maalausta esitellään näyttelyssä kaivoksella.

Kaivosyhtiö kysyi vierailta myös palautetta lomakkeella. Yhtiön mukaan useimmat vastanneista olivat saaneet riittävästi tietoa kaivoksesta. Tärkein tietolähde on paikallismedia.

Suurin osa vastaajista toivoi tulevaisuudelta seuraavia asioita: luonnosta ja ympäristöstä huolehtimista, kaivostoiminnan jatkuvuutta, työpaikkojen säilymistä sekä nuorten ja kittiläläisten työllistämistä. Lisäksi toivottiin, että kullan hinta nousisi.

Nykyisellä tuotantomäärällä Kittilän kaivoksen odotetaan toimivan noin vuoteen 2036 saakka.

Ensimmäinen avoimien ovien päivä pidettiin kaivoksen avajaisten yhteydessä vuonna 2009, ja seuraavat neljä on järjestetty peräkkäisinä vuosina 2012 - 2015.