Hyppää sisältöön

Lapin sota on rakkauden näyttämönä – Kätilön tekijät kertovat elokuvan synnystä

Katja Ketun romaaniin perustuva elokuva Kätilö on raju rakkaustarina, joka sijoittuu Lapin sodan kynnykselle. Elokuvan tekijät haluavat painottaa sodan kauhujen ja väkivaltaisuuksien sijaan suomalaisen kätilön ja SS-upseerin rakkaustarinaa. Katso Kätilö-elokuvan tekijöiden haastattelut.

Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen Kätilö-elokuvassa.
Ohjaaja Antti J. Jokinen sekä näyttelijät Krista Kosonen, Tommi Korpela ja Lauri Tilkanen kertovat videolla Kätilö-elokuvasta ja roolihahmoistaan.

Kätilö-elokuvan ohjaaja Antti J. Jokinen kertoo, että Katja Ketun romanissa jatkuvasti läsnä oleva silmitön väkivalta on karsittu elokuvassa minimiin. Sota toimii taustalla ja kulissina suomalaisen kätilön Helenan ja saksalaisen natsiupseerin Johanneksen rakkaustarinassa.

Helenan roolissa nähdään Krista Kosonen, joka kertoo ihastuneensa roolihahmonsa ehdottomuuteen ja rohkeuteen. Helenan täytyy saada Johannes, muita vaihtoehtoja ei ole.

Tommi Korpelan esittämä vankileirin komentaja, natsiupseeri Gödel on synkkä, hullu ja raju hahmo. Gödel toteaa vankileirillä, ettei olisi tehnyt muuten kauheita tekojaan, mutta kun käskettiin.

– Pelottavaa, miten nopeasti ihmiset alkavat ottaa näitä käskyjä vastaan. Toki Gödel on ikään kuin ihmisen kuori. Tulevaisuuteen ei enää näe, Korpela pohtii roolihahmoaan.

Rakkaustarinan Johannes on Lauri Tilkanen. Natsiupseerin rooli vaati runsaasti taustatyötä.

– Tutkin paljon natsisotahistoriaa ja katsoin sotadokumentteja, sellaista kevyttä valmistautumista, Tilkanen naurahtaa.

Antti J.Jokinen, Krista Kosonen, Tommi Korpela ja Lauri Tilkanen kertovat videolla elokuvasta ja roolihahmoistaan.

Kätilö-elokuvan ensi ilta on 4. syyskuuta.