Amnestyn mukaan Burundissa törkeää kidutusta – miehen kiveksiin sidottiin hiekkasäkki

Maassa on ollut levotonta siitä lähtien, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti huhtikuussa tavoittelevansa kolmatta kautta presidenttinä. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet hänen valintansa jälkeen.

Ulkomaat

Burundin tiedustelupalvelu ja poliisi ovat kiduttaneet presidentti Pierre Nkurunzizan arvostelijoita törkeästi, syyttää ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. He ovat pakottaneet kidutuksella tunnustuksia ja pyrkineet tukahduttamaan opposition toimintaan.

Nkurunziza imoitti huhtikuussa tavoittelevansa kolmatta kautta, ja aikeita arvostelleita opposition edustajia on muun muassa hakattu rautakangilla, pampuilla ja sähkökaapeleilla.

Kesäkuussa pidätetty mies on näyttänyt Amnestylle kidutuksesta jääneitä jälkiä. Häntä hakattiin rautakangella, ennen kuin hänen käskettiin riisuutua alasti.

– He ottivat viiden litran säiliön ja täyttivät sen hiekalla. He sitoivat sen kiveksiini ja jättivät sen siihen yli tunniksi. Minä pyörryin, mies kertoo raportissa.

– Kun tulin tajuihini, he pakottivat minut istumaan matalaan altaaseen, joka oli täytetty akkuhapolla. Se kirveli hirvittävästi.

Kukaan Amnestyn haastattelema opposition edustaja ei ollut saanut ottaa yhteyttä asianajajaan tai perheeseensä pidätyksensä aikana. Amnestyn mukaan se on yrittänyt saada tiedustelupalvelulta ja poliisilta kommenttia syytöksiin, mutta ne eivät ole vastanneet pyyntöön.

Nkurunziza valittiin kolmannelle kaudelle heinäkuun loppupuolelle, ja hän vannoi virkavalansa viime viikolla. Hän varoitti kapinallisia siitä, että Jumala murskaisi nämä.

– Heidät sirotellaan kuin jauho ilmaan. Taivaan Jumala olkoon todistajani, burundilaiset saavat elää rauhassa, Nkurunziza vannoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentinvaalien jälkeen maassa on nähty tappojen sarja. Murhattujen joukossa on muun muassa maan sisäinen turvallisuuspäällikkö kenraali Adolphe Nshimirimana.

1962 itsenäistynyt Burundi oli ensin kuningaskunta ja välillä sotilasdiktatuuri, ennen kuin siitä tuli tasavalta. Kansan enemmistö on hutuja, mutta tutsit ovat olleet yhteiskunnan johtava luokka.

Vuonna 1993 tutsi-sotilaat murhasivat maan ensimmäisen hutu-presidentin. Siitä puhkesi sisällissota, jossa kuoli 300 000 ihmistä. Nykyinen presidentti Pierre Nkurunziza taisteli sisällissodassa hutu-kapinallisten johtajana.

Lähteet: AFP