1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lainsuojattomat-festivaaleilla syntyy vuorokaudessa nyt myös musikaali

24H Pori - konseptista on tullut Lainsuojattomat-teatterifestivaalien suosikki. Tänä vuonna jättiprojektissa mukana on yli 50 teatteritaiteen ammattilaista. Nyt tekijöiden luovaa venymiskykyä testataan vuorokaudessa valmistuvalla musikaalilla.

24H-konsepti valmistaa vuorokauden aikana tyhjästä näytelmiä esityskuntoon. Lopputulokset ovat yllättäviä. Kuvassa viime vuoden Auli Mantilan ohjaamassa Haaksirikossa mukana Raimo Grönberg, Joonas Saartamo ja Tanjalotta Räikkä. Kuva: Seppo Aarne

Ensi viikolla Porissa pidettävä Lainsuojattomat-teatterifestivaali järjestää jo kolmannen kerran 24H-tapahtuman, josta on tullut hyvin suosittu esitys.

Siinä yli 50 teatteritaiteen ammattilaista synnyttää viisi näytelmää alusta loppuun 24 tunnin aikana. Nyt uutuutena esityskuntoon valmistuu myös musikaali.

Rakastajat-teatterin johtaja Angelika Meusel on innoissaan tulevasta tapahtumasta.

– On syytä hymyyn. Meille on tulossa jälleen huikea porukka vuorokauden teatteriuurastukseen.

Tiistai-iltana koko monikymmenpäinen porukka esittäytyy toisilleen. Ja siitä se alkaa. Kuusi käsikirjoittajaa valmistaa juuri saamastaan aiheesta yötä myöten lyhytnäytelmän ohjaajille seuraavaksi aamuksi.

Keskiviikkona aamuyhdeksältä alkavat kuuden työryhmän lukuharjoitukset - ja illalla kaiken pitäisi olla valmista yleisölle esitettäväksi. Tänä vuonna vaikeusastetta on haluttu korottaa vielä muutamalla pykälällä.

– Nyt viiden näytelmän lisäksi valmistuu musikaali. Eli tekstiin tulee lauluja, jotka myös sävelletään yöllä. Pieni orkesteri ja näyttelijät harjoittelevat laulut iltaa varten. Saattavat joutua ehkä tanssimaan, nauraa Angelika.

Mukana Putous-tähtiä ja alan konkareita

24H-näyttelijöinä on jälleen tälläkin kertaa liuta tuttuja nimiä televiosta ja teatterista.

Yli 50 teatteritaiteen ammattilaisen joukossa on muun muassa kolme Putous-tähteä eli Essi Hellèn, Niina Koponen ja Porin oma Joonas Nordman.

Muita tunnettuja nimiä ovat muun muassa Anneli Ranta, Kai Vaine, Maarit Lehtonen, Jaana Pesonen, Taisto Oksanen, Otto Kanerva, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Ville Sandqvist.

Ohjaajina 24H-tapahtumassa ovat mun muassa Teatteri Jurkan tuore johtaja Hilkka-Liisa Iivanainen, Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki sekä pitkänlinjan teatterintekijä Jotaarkka Pennanen.

Käsikirjoittajina ovat tällä kertaa Jorma Kairimo, Maria Peura, Antti Mikkola, Asta Honkamaa, Minna Harjuniemi ja vielä julkaisematon yllätysnimi.