Lainsuojattomat-festivaaleilla syntyy vuorokaudessa nyt myös musikaali

24H Pori - konseptista on tullut Lainsuojattomat-teatterifestivaalien suosikki. Tänä vuonna jättiprojektissa mukana on yli 50 teatteritaiteen ammattilaista. Nyt tekijöiden luovaa venymiskykyä testataan vuorokaudessa valmistuvalla musikaalilla.

teatteritaide
24H-konsepti valmistaa vuorokauden aikana tyhjästä näytelmiä esityskuntoon. Lopputulokset ovat yllättäviä. Kuvassa viime vuoden tapahtuman esityksessä mukana Raimo Grönberg, Joonas Saartamo ja Tanjalotta Räikkä.
24H-konsepti valmistaa vuorokauden aikana tyhjästä näytelmiä esityskuntoon. Lopputulokset ovat yllättäviä. Kuvassa viime vuoden Auli Mantilan ohjaamassa Haaksirikossa mukana Raimo Grönberg, Joonas Saartamo ja Tanjalotta Räikkä. Seppo Aarne

Ensi viikolla Porissa pidettävä Lainsuojattomat-teatterifestivaali järjestää jo kolmannen kerran 24H-tapahtuman, josta on tullut hyvin suosittu esitys.

Siinä yli 50 teatteritaiteen ammattilaista synnyttää viisi näytelmää alusta loppuun 24 tunnin aikana. Nyt uutuutena esityskuntoon valmistuu myös musikaali.

Rakastajat-teatterin johtaja Angelika Meusel on innoissaan tulevasta tapahtumasta.

– On syytä hymyyn. Meille on tulossa jälleen huikea porukka vuorokauden teatteriuurastukseen.

Tiistai-iltana koko monikymmenpäinen porukka esittäytyy toisilleen. Ja siitä se alkaa. Kuusi käsikirjoittajaa valmistaa juuri saamastaan aiheesta yötä myöten lyhytnäytelmän ohjaajille seuraavaksi aamuksi.

Keskiviikkona aamuyhdeksältä alkavat kuuden työryhmän lukuharjoitukset - ja illalla kaiken pitäisi olla valmista yleisölle esitettäväksi. Tänä vuonna vaikeusastetta on haluttu korottaa vielä muutamalla pykälällä.

– Nyt viiden näytelmän lisäksi valmistuu musikaali. Eli tekstiin tulee lauluja, jotka myös sävelletään yöllä. Pieni orkesteri ja näyttelijät harjoittelevat laulut iltaa varten. Saattavat joutua ehkä tanssimaan, nauraa Angelika.

Mukana Putous-tähtiä ja alan konkareita

24H-näyttelijöinä on jälleen tälläkin kertaa liuta tuttuja nimiä televiosta ja teatterista.

Yli 50 teatteritaiteen ammattilaisen joukossa on muun muassa kolme Putous-tähteä eli Essi Hellèn, Niina Koponen ja Porin oma Joonas Nordman.

Muita tunnettuja nimiä ovat muun muassa Anneli Ranta, Kai Vaine, Maarit Lehtonen, Jaana Pesonen, Taisto Oksanen, Otto Kanerva, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Ville Sandqvist.

Ohjaajina 24H-tapahtumassa ovat mun muassa Teatteri Jurkan tuore johtaja Hilkka-Liisa Iivanainen, Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki sekä pitkänlinjan teatterintekijä Jotaarkka Pennanen.

Käsikirjoittajina ovat tällä kertaa Jorma Kairimo, Maria Peura, Antti Mikkola, Asta Honkamaa, Minna Harjuniemi ja vielä julkaisematon yllätysnimi.