Hallitus esittelee b-suunnitelman kariutuneen yhteiskuntasopimuksen tilalle – Yle näyttää suorana

Hallitus etsii uusia keinoja viime viikolla kariutuneen yhteiskuntasopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Millä keinoin hallitus aikoo parantaa Suomen kilpailukykyä ja nostaa työllisyysastetta, siitä saamme lisätietoa alkuillasta.

Pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini ja valtiovarainministeri Alexander Stubb yhteiskuntasopimusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä torstaina 20. elokuuta.

Viime torstaina hallitus ilmoitti, että yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa käydyt neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta on päätetty lopettaa.

Heti perjantaina hallitus ryhtyi kuitenkin suunnittelemaan vaihtoehtoisia toimia Suomen talouden tervehdyttämiseksi. Tavoitteena on edelleen työllisyysasteen nostaminen, kilpailukyvyn parantaminen, kansantuotteen kasvattaminen ja julkisen talouden tasapainotus.

Tarkemmista keinoista ei vielä tiedetä. B-suunnitelman pohja on kuitenkin hallitusohjelman linjauksissa.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että jos hallitus ei pääse työelämän osapuolten kanssa yksimielisyyteen yhteiskuntasopimuksesta, se toteuttaa noin 1,5 miljardin euron menoleikkaukset ja veronkorotukset. Nyt kuitenkin ollaan etsimässä myös muita keinoja talouden tasapainottamiseksi. Onko hallitus siis luopumassa uhkaamistaan kovista toimista?

Hallitus tiedottaa suunnitelmistaan tänään klo 17.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Se, millä tarkkuudella tulevista suunnitelmista tiedotetaan, on vielä epäselvää. Varsinaista toimenpideluetteloa tuskin esitellään vielä tänään. Lähiviikkoina voi kuitenkin tapahtua paljon, sillä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi jo perjantaina, että tarvittaessa ainakin osa uusista toimista voitaisiin hyväksyä jo hallituksen syyskuun toisella viikolla olevassa budjettiriihessä.