Perheyritys näyttää Suomessa mallia: miljoonien investointi keskellä lamaa

Harvinainen teollisuusinvestointi näki päivänvalon, kun Joutsen Finlandin vuodevaatetehdas vihittiin käyttöön Riihimäellä maantaina. Perheyritykselle isoa investointia keskellä pitkää taantumaa pidetään riskinä, mutta yhtiössä ollaan eri mieltä.

talous
Nainen tikkaa isoa vuodepeittoa
Tikkaaja Marja Kallio tekee töitä Joutsen Finlandin uudessa vuodevaatetehtaassa Riihimäellä.Antti Ruonaniemi / Yle

– Emme me tätä investointia riskinä ajatelleet, kertoo toimitusjohtaja Eero Kotkasaari puristaen ylpeänä kädessään tehtaansa untuvatyynyä.

– Mietimme lähinnä mitä tämä aika vaikuttaa meihin. Meillä on omat tavoitteemme ja meidän täytyy täyttää ne. Ei pk–yrityksen tarvitse ottaa kaikkia trendejä huomioon. Kyllä me voimme lamasta huolimatta pärjätä, vakuuttaa Kotkasaari.

Laatu, laatu ja laatu

Pk –yritykselle laatu on tärkeintä arvioi Kotkasaari.

– Ehdottomasti. Ja laadun on oltava kokonaisvaltaista. Siihen liittyvät kaikki työntekijät, kaikki toiminta, materiaalit ja pienetkin asiat. Kaiken tulee olla kunnossa.

Vanhempi mies puristaa tyynyä käsissään
Me lähdemme maailmalle heti kun tiedämme, että kauppaa on jossain. Me menemme sinne, vakuuttaa Joutsen Finlandin toimitusjohtaja Eero Kotkasaari.Antti Ruonaniemi / Yle

– Vaikka tekisi kuinka hyvän tuotteen, niin sitä ei kukaan tule kotoa hakemaan, naurahtaa Kotkasaari.

– Me lähdemme maailmalle heti kun tiedämme, että kauppaa on jossain. Me menemme sinne.

Entinen Suomen Höyhen, nykyisin Joutsen Fiinland lähti Japaniin 33 vuotta sitten ja 24 vuotta sitten Koreaan.

– Niin se on tehtävä, kotoa ei tuotteita haeta.

Kotkasaari toivoo riitelyn loppuvan

Untuvanyrittäjän mukaan Suomen tulevaisuus on sellainen miksi se itse tehdään.

– Toivottavasti tämä vastakkainasettelu loppuu. Meillähän on yhteinen vihollinen jossain muualla kuin Suomessa, pohtii Eero Kotkasaari tilannetta yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen.

– Jos meillä on sopimusyhteiskunta, niin kai sen sopimisen voi jalkauttaa yrityksiin. Enemmän paikallista sopimista ja tehdään yhdessä, mietitään yhdessä mikä on parasta kaikille.