Kaupunginjohtaja: "Nettikirjoitukset ovat hetken huumaa, vilpittömin kommentointi tulee kasvotusten"

Kaupungille kehut ovat kullanarvoisia, mutta niin on kriittisempikin palaute. Omaa kaupunkia on helppo moittia, mutta miten on kehujen laita?

Kotimaa
Julkaisematon päivitys Facabookissa.
Laura Tolonen / Yle

Kaupunki saa osakseen paljon kritiikkiä, palautetta ja kommentointia. Kynnys kehuihin on korkeampi, vai onko?

– Kun tapaa ihmisiä, tai saa viestejä, niin moni kommentoi kaupungilla menevän kohtuullisen hyvin. Kiitosta saadaan siitä, että kaupunkia kehitetään, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoo.

Yleensä palaute annetaan kasvokkain, mutta sitä tulee myös netin välityksellä tai puhelimitse.

– Negatiiviset palautteet tai moitteet tulevat useimmiten sähköpostitse tai somessa, missä on helpompi esittää kärkkäitä mielipiteitä. Itse en hirveästi somea seuraa. Kynnys siellä on melko matala kertoa mielipiteitä. Joskus ne ovat vielä raakileita. Kehut ja kritiikki tulee suodattaa siihen hetkeen.

– Nettikirjoitukset ovat kenties hetken huumaa, vilpittömin kommentointi tulee kasvotusten. Sähköpostit ovat kasvottomampia.

Tolonen kokee sosiaalisessa mediassa olevien moitteiden kirjoittelun joskus olevan ajanvietettä.

En tunnista tätä, sitä todistellaan ajatusautomaattina, ettemme me kehu.

Veikko Leinonen

– Jos kaupunki tekisi kaiken sen perusteella miten paljon mitäkin kehutaan tai haukutaan, niin emmehän me saisi mitään aikaiseksi koskaan.

Mielipiteisiin vaikuttavat lähtökohdat, ja jo hymy on palaute kaupunginjohtajalle.

– Monesti se on niin, että odotukset ovat lähes pohjattomat. Kaikkea ei voi aina tehdä. Jossain määrin joku asia on kompromissi monesta mielipiteestä. Kehut tulevat yleensä asioista, jotka on sillä hetkellä koettu hyviksi. Tai sitten on tehty ratkaisuja, jotka pidemmällä aikavälillä antavat vakautta, Jari Tolonen sanoo.

"Helppo moittia"

Viimeisimpänä Tolonen on vastaanottanut kehuja tapahtumarikkaasta viikonlopusta. Tapahtumien jälkeen positiivista palautetta saadaankin suhteessa eniten.

– Tapahtumissa ihmiset tulevat juttelemaan. Kun puhutaan kaupungin asioista, niin on mielenkiintoista kuulla ulkopaikkakuntalaisten mietteitä.

– Harvemmin suoranaisia kehuja tulee, asiat vaan tuodaan ilmi positiivisella tavalla. Kun tapahtuu asioita, jotka koskettavat paljolti ihmisiä, niin heti tulee spontaaneja kehuja. Kynnys ottaa kantaa onmatalampi.

Yleisöä MilJazz-konsertissa.
MilJazz 2015 -konsertissa riitti yleisöä. Konsertti oli osa viikonlopun Linnanvirta 2015 -tapahtumaa.Laura Tolonen / Yle

Omasta kotikaupungista on helppoa puhua.

– Joskus saatetaan ajatella mustavalkoisesti, että ihan sama kehutaanko vai moititaanko. Kaupunkiahan on helppo moittia ja arvostella tekemisiä. Kaikki kokevat kaupungin omakseen siten, että minäkin voin sanoa oman mielipiteeni – kuten kuuluukin, Jari Tolonen sanoo.

– Kyllä se antaa tietynlaista uskonvahvistusta, jos tulee kehuja, varsinkin asiapohjalta.

Miten niin ei kehuta?

Viime viikonloppuisen KajaaninLinnanvirta 2015 (siirryt toiseen palveluun)-tapahtuman takaa löytyy Veikko Leinonen, tapahtumatuottaja. Leinosen mukaan puhe siitä etteivätkö suomalaiset tai kainuulaiset kehu, on valhetta. Leinonen kokee asian olevan aivan toisin.

Joskus saatetaan ajatella mustavalkoisesti, että ihan sama kehutaanko vai moititaanko.

Jari Tolonen

– En tunnista tätä, sitä todistellaan ajatusautomaattina, ettemme me kehu. Minun kokemukseni mukaan ihmiset kehuvat toisiaan ja varsinkin tällaisia tapahtumia. Siitä iloitaan ja ollaan hyvällä tuulella.

– Ei täällä olla rajoittuneita kehumaan. Se on päinvastoin. Kainuulaiset osaavat iloita hyvistä jutuista.

Tapahtumanjärjestäjän kannalta kehut ja väenpaljous ovat yhdessä paras kiitos. Sosiaalisen median kommentointia hän on seurannut.

– Kiittäminen ja tunteessa eläminen. Se lämmittää sydäntä. Toivottavasti ne johtavat hyvään meininkiin tulevaisuudessakin.

– Tulee sitä somea seurattua. On kyse suuresta yhteisestä asiasta, Leinonen jatkaa.