Tuholaiset iskevät omeniin – helpotusta luvassa todennäköisesti ensi vuonna

Pihlajanmarjakoin toukkia möngertää omenissa herkkusuiden harmiksi tänä vuonna viime vuotta enemmän. Syömäkelpoisuus jakaa asiantuntijoiden mielipiteet, mutta ainakin mehustamiseen omput kelpaavat.

Kotimaa
Vihreitä omenoita puussa
Titta Puurunen / Yle

Omenanrouskuttajien kannattaa tänä vuonna ehkä pistää omput posken sijaan mehustumaan, sillä omenapuiden riesalla, pihlajanmarjakoilla on hyvä vuosi.

– Pihlajanmarjakoin vioittamia omenia näkyy paljon kotipihoissa, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Pihlajanmarjakoit ovat siirtyneet tänä vuonna pihlajien huonon marjasadon vuoksi omeniin, huomauttaa Salon ohella myös Pro Agrian puutarha- ja erikoiskasvituotannon asiantuntija Marja Kallela.

Hannu Salon mukaan toukka nakertaa omenaan lähinnä kosmeettisen haitan.

– Se tekee omenaan pienenpieniä ruskeita käytäviä, mutta ei se omenaa huononna. Vaurio jää pienemmäksi kuin esimerkiksi hedelmäkääriäisellä, joka tekee isomman reiän ja purukasan reiän kohdalle.

Pro Agrian Kallela on jyrkempi toukan vioittaman omenan syömäkelpoisuuden suhteen.

Luulenpa, että ensi vuonna koista ei ole ongelmaa omenapuille.

Hannu Salo

– Käytännössä omenan syöminen on vähän inhottavaa, kun siinä on madonreikiä. Mehua saa kyllä tehtyä hyvin, sanoo Marja Kallela Pro Agriasta.

Helpottaa ensi syksynä

Kotipihan omenapuiden suojeleminen pihlajanmarjakoiltakoilta on hankalaa.

– Viljelijät pitävät puut harvana välttääkseen koita. Jos ruiskutuksen osaa tehdä oikeaan aikaan, sillä voi torjua. Ruiskutus on kuitenkin niin tarkkaa puuhaa, että en ole sitä omassakaan pihassa tehnyt, Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitosta sanoo.

Koi munii tavallisesti pihlajanmarjoihin. Jos pihlajalla on huono sato, se siirtyy munimaan omenanraakileiden päälle.

– Pihlaja on vähän kuin omenapuu, hyvän marjasadon jälkeen puu lepää seuraavan vuoden. Ensi vuonna on todennäköisesti hyvä pihlajanmarjavuosi, jolloin pihlajanmarjakoi löytää munintapaikan pihlajista. Luulenpa, että ensi vuonna koista ei ole ongelmaa omenapuille.