1. yle.fi
  2. Uutiset

Pörssikurssit kolisten alas – Kiina vie, muu maailma vikisee

Kiinan pörssiromahdus näkyi heti aamusta alkaen myös Helsingissä ja muualla Euroopassa. Helsingin pörssissä koettiin suurin päivänotkahdus neljään vuoteen. Yleisindeksi painui miinukselle yli viisi prosenttia. Pörssipaniikki johtuu yksinkertaisesti siitä, että Kiina on maailmantalouden vahvimpia pelureita.

talous
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Euroopan pörssit päätyivät maanantaina runsaat viisi prosenttia miinukselle. Yhdysvalloissa pörssit aukesivat rajussa lähes kymmenen prosentin laskussa, mutta myöhemmin lasku loiveni selvästi yhden prosentin tuntumaan.

Kiinan talousvaikeuksien lisäksi markkinoita hämmentävät raaka-aineiden hintojen lasku, Kreikan tilanne ja Yhdysvaltain koronnoston aikataulu.

Päästrategi Lippo Suominen Nordea varallisuudenhoidosta sanoo, että markkinoita askarruttaa nyt ennen kaikkea se, mikä on totuus Kiinan talouden kunnosta.

– Tuntuu siltä, että kukaan ei tiedä sitä. Ja epävarmuus on aina myrkkyä markkinoille. Se näkyy markkinoiden heilahteluina, Suominen toteaa.

Hän muistuttaa, että Kiina on maailman toiseksi suurin talous. Kiina on vastannut suurelta osin koko maailmantalouden kasvusta.

Toisin sanoen, jos Kiinan talous yskii, koko maailmantalous yskii.

Esimerkiksi Financial Times listaa neljä talousfaktaa, jotka määrittelevät Kiinan merkityksen maailmantaloudelle. Kiina on lähes Yhdysvaltain kokoinen talousmahti, se kuluttaa lähes yhtä paljon öljyä kuin Yhdysvallat, se on maailman suurin kuparin kuluttaja ja myös rautamalmista suuri osa päätyy Kiinaan.

Sijoitusammattilaisten mukaan tänään koettu kurssilasku on harvinaisen kova. Yleensä näin kovia päivälaskuja koetaan ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

– Näitä tulee säännöllisen epäsäännöllisesti, Nordean Lipponen kertoo. Hän arvioi, etteivät kurssit palaudu entisille tasoilleen kovin nopeasti. Hermoilu markkinoilla jatkunee joitakin viikkoja.

Lue seuraavaksi