Karu ilmiö: Torin kulmassa käyty jo vuosia pillerikauppaa avoimesti keskellä päivää – poliisi voimaton

Päihdeongelmaiset ovat pyörittäneet jo pitkään pillerikauppaa torin kulmalla Kotkan keskustassa. Poliisi saa päivittäin ilmoituksia häiriöistä, mutta toiminnan kitkeminen on osoittautunut hankalaksi.

Kotimaa
kauppakeskus Pasaati
Satu Krautsuk / Yle

Mies kaivaa taskustaan paketin rauhoittavia lääkkeitä. Paketti vaihtaa omistajaa kauppakeskuksen edessä torin kulmalla, keskellä päivää. Vartija näkee tapahtuman ja ilmoittaa siitä poliisille.

– Kun poliisi tulee paikalle, tapahtuma on ohi. Ei päästä kiinni siihen hetkeen, kun tavara vaihtaa omistajaa. Se on ongelma, kertoo kauppakeskus Pasaatin kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas.

Päihdeongelmaiset ovat jo vuosien ajan kokoontuneet kauppakeskuksen edustalle viettämään aikaa. Heidän tarvitsemansa palvelut ovat lähellä: Alko, A-klinikka, Kela, sosiaalitoimisto ja apteekki.

Poliisi ei ole onnistunut narauttamaan huumausaineiden välittäjiä, vaikka se saa jatkuvasti ilmoituksia häiriöistä kauppakeskuksen edustalta. Vartijoiden lisäksi kivijalkaliikkeitä on ohjeistettu ottamaan tarpeen tullen yhteyttä poliisiin.

– Välityksestä ei ole saatu ketään kiinni. Hallussapitoja on tavattu ja ne ovat edenneet poliisitutkintaan, sanoo rikoskomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Joku aina saa reseptin ja hakee lääkkeet torin kulman apteekista.

Sari Puhilas

Diilereitä ei ole näkynyt

Sari Puhilas kertoo, että kauppakeskuksen vartijoiden kertomusten mukaan narkomaanit myyvät lääkkeitä toisilleen. Järjestäytyneeltä toiminta ei vaikuta.

– Ketään diileriä siellä ei ole nähty. Joku narkomaaneista aina saa reseptin ja hakee lääkkeet torin kulman apteekista. Se on ihan vieressä, Puhilas sanoo.

Kauppakeskuksen kulmalla pyörii kaikkiaan parikymmentä päihdeongelmaista. Yhteen kerääntyy muutaman hengen porukoita kerrallaan. Poliisin mukaan he ovat olleet myös häiriöksi muille ihmisille.

– Siellä on esiintynyt metelöintiä ja uhkaavaa käytöstä. Noin keskeisellä paikalla se voi aiheuttaa turvattomuutta, rikoskomisario Juha Junkkari toteaa.

Jotkut tosiaan pelkäävät. Osa kotkalaisista käyttää mieluiten kauppakeskuksen muita sisäänkäyntejä.

Vartijan toimivallan rajoilla

Poliisi ja kauppakeskus ovat noin vuoden ajan pyrkineet puuttumaan ongelmaan yhdessä. Valvontaa on lisätty, mutta keinot ovat vähissä.

Välityksestä ei ole saatu ketään kiinni. Hallussapitoja on tavattu.

Juha Junkkari

– Toiminta on jatkunut samanlaisena. Vartijoiden toimivalta päättyy torin puoleisen lipan alle. He eivät voi tehdä mitään, jos kukkapenkin kulmalla istuvat juopot tai narkomaanit aiheuttavat häiriöitä. Ei voida kuin ilmoittaa poliisille. Poliisi sitten vie päihdeongelmaisia välillä pois, Puhilas sanoo.

Myös kaupungin sosiaalitoimessa ollaan tietoisia päihdeongelmaisten kokoontumispaikasta. Sosiaalitoimen mukaan Pasaatin edustalla kulminoituu Kotkan työttömyysongelma.

– Jos 20 prosenttia ihmisistä on työttömänä, niin jossakin sitä kokoonnutaan. Autiolle saarelle heitä ei tietenkään voi viedä. Tori on julkinen paikka, siellä saa olla kunhan ei aiheuta häiriötä, muistuttaa sosiaalityön johtaja Anna Liakka.

Säästöjen seuraus?

Liakan mielestä yleisellä paikalla kokoontuminen on parempi vaihtoehto kuin linnoittautua vaikkapa jonkun asuntoon.

– Asunnoissa voi tapahtua vaikka mitä. Julkisilla paikoilla sentään on jonkinlainen kontrolli.

Autiolle saarelle heitä ei tietenkään voi viedä.

Anna Liakka

Liakka kuitenkin toivoo, että poliisilla olisi mahdollisuus puuttua häiriköintiin tehokkaammin.

– Jos poliisin resurssitilanne olisi parempi, siihen voisi jalkautua valvomaan. Tämä ei ole kritiikkiä poliisia kohtaan vaan seuraus siitä, ettei resursseja ei ole. Turvattomuus lisääntyy.