1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus: Venäjän maksettava korvausta Greenpeacen laivasta

Haagin välitystuomioistuin määräsi Venäjän korvaamaan Greenpeacen laivan vahingot. Myös miehistölle maksetaan korvauksia korkoineen.

luonto
Greenpeacen Arctic Sunrise -alus.
Greenpeacen Arctic Sunrise -alus purjehtii Hollannin lipun alla.Greenpeace

Venäjä on määrätty maksamaan korvausta vuonna 2013 tapahtuneesta ympäristöjärjestö Greenpeacen laivan ja sen miehistön pidättämisestä.

Korvauksesta päätti Haagissa toimiva pysyvä välitystuomioistuin.

Tuomioistuimen tiedotteen mukaan Venäjän on maksettava korvausta Hollannille Arctic Sunrise -laivan kärsimistä materiaalisista vahingoista sekä sen miehistölle. Korvaus on maksettava korkoineen.

Korvaus maksetaan Hollannin valtiolle, koska alus on rekisteröity sinne.

Ympäristöjärjestö Greenpeace protestoi syyskuussa 2013 Venäjän Petšoranmerellä tapahtuvaa öljynpumppausta vastaan. Järjestön aktivistit kiipesivät yhdelle porauslautalle.

Venäjä otti kiinni laivalla olleet 30 järjestön aktivistia. Heidän joukossaan oli myös suomalainen Sini Saarela. Aktivistit olivat kuukausia tutkintavankilassa ja pääsivät vapaiksi vasta joulun aikaan.

Venäjä syytti aktivisteja merirosvouksesta ja huliganismista. Venäjän duuman hyväksymän armahduslain perusteella kukaan ei lopulta saanut tuomiota.

Ministeri kehuu päätöstä

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders on tyytyväinen välitystuomioistuimen ratkaisuun.

Päätös on tae sille, ettei ”kansainvälisillä vesillä purjehtivaan laivaan voi noin vain nousta ja vangita miehistöä”, hän toteaa.

– Ei vaikka he käyttäisivätkin oikeuttaan mielenosoitukseen, hän jatkaa.

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders on tyytyväinen välitystuomioistuimen ratkaisuun.

– Mielipiteenvapaus ja oikeus osoittaa mieltä ovat suuriarvoisia asioita Hollannille ja me puolustamme niitä, Koender tähdensi.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeace kehui oikeuden ratkaisua.

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders on tyytyväinen välitystuomioistuimen ratkaisuun.

- Toivomme, että tämä toimii pelotteena muille maille, jotka samalla aggressiivisella tavalla pyrkivät tukahduttamaan toisinajattelun, sanoi yhdistyksen lakimies Daniel Simons tiedotteessa.

Lähteet: Yle, AFP

Lue seuraavaksi