Presidentin toimisto: Turkkiin uudet vaalit

Presidentti Erdogan pyrkii saamaan takaisin puolueensa ehdottoman enemmistön Turkin parlamenttiin. Maa on parissa kuukaudessa joutunut talousongelmiin ja sodan partaalle.

Ulkomaat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on päättänyt, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Asiasta kertoo hänen toimistonsa.

Erdogan tapaa huomenna tiistaina pääministeri Ahmet Davutoglun ja pyytää tätä muodostamaan väliaikaisen monipuoluehallituksen, presidentin toimisto kertoo.

Vaalit on määrä järjestää 1. marraskuuta.

Erdoganin johtama AK-puolue menetti ylivoimaisen enemmistönsä Turkin parlamentissa kesäkuun vaaleissa. Puolue oli ollut enemmistössä aina vuodesta 2002 saakka.

Erdogan itse on asettanut tavoitteekseen presidentin vallan kasvattamisen. Tavoite ei onnistu, ellei hänen tukijoillaan ole ehdotonta enemmistöä.

Poliittinen epävakaus on heikentänyt Turkin taloutta ja myös maan valuuttaa liiraa.

Turkin asevoimat on myös koventanut otteitaan kurdivähemmistöä ja ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan. Eräiden asiantuntijoiden mukaan varsinkin kurdeihin kohdistunut voimankäyttö on ainakin osittain Erdoganin vaalitaktiikkaa, sillä juuri kurditaustainen puolue aiheutti AK-puolueen vaalitappion.

Lähteet: Reuters