1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. luonto

Ilmastosopimuksen porsaanreikä pilasi tavoitteet – pahimmat väärinkäyttäjät Ukraina ja Venäjä

Häikäilemättömät yritykset ovat tuottaneet kasvihuonekaasuja vain tuhotakseen ne. Näin yritykset ovat voineet myydä ylimääräisiä päästökiintiöitä. Lopputuloksena on, että ilmastoon on päässyt valtava määrä "luvatonta" hiilidioksidia.

Kioton ilmastosopimuksesta on paljastunut vakava porsaanreikä. Tukholman ympäristöinstituutin (SEI) tutkimuksen mukaan ilmastosopimuksessa olevan puutteen takia maapallon ilmastoon on päästetty 600 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ylimääräisinä päästöinä.

Ylimääräisten päästöoikeuksien myynnistä on myös muodostunut rahastusautomaatti häikäilemättömille yrityksille.

Kioton kansainvälisessä ilmastosopimuksessa on haluttu palkita niitä maita, jotka onnistuvat tavalla tai toisella tuhoamaan teollisuudessa syntyviä kasvihuonekaasuja ennen kuin ne pääsevät ilmakehään.

Nämä maat ovat saaneet itselleen laskennallisia päästöoikeuksia, joita ne ovat voineet myydä sellaisille maille, jotka tuottavat enemmän ilmastopäästöjä kuin niille on annettu päästöoikeuksia.

Tällä mekanismilla on erehdyksessä syntynyt virheellinen kannustin eräiden maiden teollisuusyrityksille tuottaa kasvihuonekaasuja ainoastaan tuhoamista varten. Yritykset ovat myyneet tällä tavalla saamiaan päästökiintiöitä ja rahastaneet niillä.

SEI:n laskelmien mukaan ilmakehään on näiden väärinkäytöstän myötä päässyt 600 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Määrä on enemmän kuin esimerkiksi Britannia aiheuttaa yhdessä vuodessa.

Venäjä ja Ukraina pahimmat

SEI syyttää väärinkäytöksistä erityisesti ukrainalaisia ja venäläisiä yrityksiä.

Raportin kirjaittamiseen osallistunut Lambert Schneider kertoo uutistoimisto AFP:lle, että esimerkiksi Venäjällä toimii neljä kemiantehdasta, jotka ovat aiheuttaneet vuodesta 2011 lähtien 28 - 33 miljoonaa "ylimääräistä" päästöoikeusyksikköä. Yksi yksikkö vastaa yhtä tonnia hiilidioksidia.

Saksalainen sanomalehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun) kertoo Venäjällä Permin lähellä olevasta tehtaasta, joka on enemmän kuin kaksinkertaistanut kaasuntuotannon vain polttaakseen tuotteensa. Halopolymer-niminen tehdas on lehden mukaan ansainnut tällä tavoin noin 150 miljoonaa euroa.

Virhe voi toistua

Maailman maat ovat valmistautumassa Pariisissa joulun alla pidettävään ilmastohuippukokoukseen, jossa on määrä saada aikaan uusi kattava ilmastosopimus, jotta paheneva ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää.

Tutkijoiden mukaan on suuri mahdollisuus, ettei virhettä korjata.

Monet maat eivät ole halukkaita siihen, että niiden myymien päästöoikeuksien määrät tutkittaisiin. Monet maat eivät myöskään ole tekemässä kovinkaan kunnianhimoisia vähennyksiä nykysiin päästöihinsä.

Tutkimus on julkaistu Nature Climate Change -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).