Amnesty: 175 tuomittu kuolemaan Saudi-Arabiassa vuoden aikana

Saudi-Arabia teloittaa keskimäärin yhden tuomitun kahden päivän välein. Maassa kuolemanrangaistukseen tuomitaan niin murhista, raiskauksista kuin huumerikoksistakin. 30 vuoden aikana teloitetuista lähes puolet on ollut ulkomaalaisia, ja monet heistä tuomittiin kuolemaan huumerikosten vuoksi.

Ulkomaat

Saudi-Arabia on teloittanut ainakin 175 ihmistä viimeisten 12 kuukauden aikana, kertoo tiistaina julkistettu Amnesty Internationalin raportti uutistoimisto AP:n mukaan.

Tammikuun 1985 ja kesäkuun 2015 välillä on Saudi-Arabiassa teloitettu ainakin 2208 ihmistä.

Virallisiin lähteisiin perustuva laskenta kertoo, että tammikuun jälkeen Saudi-Arabia on teloittanut 109 ihmistä, kun koko vuonna 2014 maassa oli 83 teloitusta.

Osa tunnustuksista saatu kiduttamalla?

Saudi-Arabia noudattaa tiukan islamilaista laintulkintaa. Kuolemanrangaistusta sovelletaan useisiin rikoksiin, kuten murhiin, raiskauksiin ja huumeiden salakuljetukseen. Harvinaisempaa, mutta lakien mukaan mahdollista, on tuomitseminen teloitettavaksi esimerkiksi aviorikoksesta tai noituudesta. Alle 18-vuotiaitakin teloitetaan rikoksista.

– Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä mahdollistaa massojen teloitukset, toteaa Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman vs. johtaja Said Boumedouha lausunnossaan.

Raportissa nostetaan esimerkiksi tapaus, jossa kaksi veljestä samasta perheestä teloitettiin elokuussa 2014 eteläisessä Najranin kaupungissa. Tuomio tuli suuren hasismäärän hankkimisesta. Amnestyn mukaan kuolemantuomio on perustunut kiduttamalla miehiltä saatuihin tunnustuksiin.

Amnesty kertoo selvittäneensä asiaa Saudi-Arabian oikeusviranomaisilta, tuloksetta.

Uhrin sukulaisilla päätösvaltaa

Useimmat teloituksista toteutetaan mestaamalla, joskus ampumalla. Eräissä – tosin harvoissa - tapauksissa on teloitettujen ruumiit jopa nostettu näytteille. Ajatuksena on ollut varoittaa muita syyllistymästä vastaaviin rikoksiin.

Joissakin tapauksissa murhatun henkilön sukulaisille annetaan mahdollisuus päättää rikoksentekijän teloittamisesta tai armahduksesta. Anteeksiantoon päädyttäessä syytetty saatetaan määrätä maksamaan korvauksia uhrin perheelle.

Puolet teloitetuista ulkomaalaisia

Amnestyn mukaan lähes puolet viimeisten 30 vuoden aikana teloitetuista oli ulkomaalaisia, joilta monilla on ollut puutteelliset valmiudet ymmärtää arabialaista tuomioistuinkäsittelyä sekä siihen liittyviä maksuja. Lähes kolmannes heistä teloitettiin huumerikosten vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö kertoo myös, että saudiviranomaiset ovat estäneet järjestöä edustavien tutkijoiden maahantulon. Selvityksiä raporttia varten on tehty pitkälti teloitettujen sukulaisten ja lakimiesten sekä saatavilla olleiden asiakirjojen pohjalta.

Lähteet: AP