1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä on estänyt pääsyn internetin tietosanakirja Wikipediaan

Uutistoimisto Tassin mukaan Wikipediaa voi vielä lukea niin Moskovassa kuin Kaukoidässäkin.

Ulkomaat
Wikipedia
Boris Roessler / EPA

Venäjän internet-välittäjät ovat tiistaiaamuna rajoittaneet venäläisten pääsyä internetin vapaaseen tietosanakirjaan Wikipediaan. Rajoitus voi estää koko tietosanakirjan lukemisen, sillä se on rakennettu siten, että yksittäisten sivujen esto ei ole mahdollista yhdellä ja samalla verkkosivustolla. Uutistoimisto Tassin mukaan Wikipediaa voi kuitenkin vielä lukea niin Moskovassa kuin Kaukoidässäkin.

Venäjänkielisen Wikipedian estoa osattiin odottaa, sillä Venäjän Wikipedia.ru on kieltäytynyt poistamasta tietosanakirjasta huumausaineisiin liittyvän artikkelin. Artikkelia kuitenkin muokattiin, ja se siirrettiin toiseen internet-osoitteeseen. Artikkelissa kerrotaan charasista (siirryt toiseen palveluun), intialaisesta hindujumala Shivan palvontaan liittyvästä kannabistuotteesta.

Venäjän joukkoviestintää valvova Roskomnadzor katsoo, että artikkelin siirtäminen toiseen osoitteeseen ei ollut riittävä toimenpide. Sen mukaan siirto toiseen URL-osoitteeseen ei rajoittanut pääsyä artikkeliin ja sen laittomaan sisältöön. Siksi se on tiistaina määrännyt, että pääsy artikkeliin pitää estää.

Venäjä on kieltänyt lailla kaikki verkkosivustot, joilla on lapsipornografiaa, huumeisiin liittyvää tietoa, kapinallista toimintaa tai itsemurhaan kehottavaa sisältöä. Verkkosivustojen sisältöä rajoittava lainsäädäntö on laadittu sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin palasi valtaan vuonna 2012.

Arvostelijoiden mukaan kiellot rajoittavat internetin vapautta ja voivat johtaa myös yleisempää tietoa sisältävien verkkosivustojen estämiseen. Hallitus perustelee estoja sillä, että ne suojelevat lapsia säädyttömältä intenet-sisällöltä.

Lähteet: Tass, Reuters

Lue seuraavaksi