1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaljakellunta

Vantaa heltymässä kaljakellujille – ottaa harteilleen roskat ja vessat?

Vantaanjoen Kaljakelluntaa on pidetty vaarallisena ja ongelmallisena muun muassa roskaamisen vuoksi. Kaupunki on aiemmin yrittänyt kieltää tapahtuman.

Viime kesän Kaljakellunnassa joki oli täynnä kumiveneitä Tuomarinkylän kohdalla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Vantaalla pohditaan nyt, pitäisikö kaupungin ryhtyä yhteistyöhön vuotuisen Kaljakellunta-tapahtuman kanssa.

Joukko vantaalaisia kaupunginvaltuutettuja esittää, että Kaljakellunta saataisiin hoidettua siistimmin ja turvallisemmin, jos kaupunki osallistuisi tapahtuman järjestelyihin.

– Itse kaljakellunnan ideasta voi olla montaa mieltä. Siitä on kuitenkin tullut pysyvä osa vantaalaista kaupunkikulttuuria. Siksi sen kieltäminen ei ole mahdollista eikä edes toivottavaa, kirjoittaa kaupunginvaltuutettu Antero Eerola (vas.).

Eerolan alullepaneman aloitteen on allekirjoittanut 21 vantaalaista kaupunginvaltuutettua.

Aloitteessa perustellaan yhteistyötä sillä, että tapahtuma on hyvä esimerkki kansalaisten omaehtoisesta toiminnasta, jossa ei tunneta hierarkioita. Lisäksi koko maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen konsepti on tuonut Vantaalle myönteistä julkisuutta. Siihen osallistutaan aina Kanadaa ja Australiaa myöten.

Valtuutettujen mielestä suuren osallistujamäärän voi arvioida tuovan myös tuloja kaupungin yrittäjille.

Aloitteen tekijöiden mukaan kaupungin pitäisikin kääntää olemassa oleva ilmiö mahdollisuudeksi ja ryhtyä yhteistyöhön tapahtuman kanssa.

– Byrokraattinen kiusa, kuten käymälöiden kieltäminen kaupungin mailla, ei hyödytä ketään. Kaupungin edustajat ovat julkisuudessa perustelleet vessakieltoa sillä, että näin Vantaan kaupunkia voitaisiin pitää yhtenä tapahtuman järjestäjistä. Perusteluja tällaiselle on vaikea löytää, kirjoittaa vasemmistoliiton Eerola.

– Kaupungin etu on minimoida Kaljakeljunnasta aiheutuvia haittoja. Niihin kuuluvat riittävät käymälätilat tapahtuman aikana ja roskien siivoaminen tapahtuman jälkeen.