1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahankäyttö voi paljastaa läheisen ongelmakäytön – "Kuka tahansa voi sinnekin puolelle luisua"

Huumeiden tai lääkkeiden ongelmakäyttö voi pysyä läheisiltä piilossa pitkäänkin, mutta ainainen rahantarve voi antaa vihjeitä. Läheisen osa on tukala ja puhumisen tarve usein valtava.

Kotimaan uutiset
Kainuun A-klinikan sosiaalityöntekijä Eeva-Maria Lappalainen ja Kajaanin seurakunnan diakoniatyöntekijä Riitta Laatikainen.
Julia Sieppi / Yle

Läheisen huumeiden tai lääkkeiden käyttö voi pysyä piilossa pitkäänkin, etenkin jos henkilö asuu toisella paikkakunnalla tai kyseessä on vaikkapa oma lapsi, joka on jo muuttanut kotoa.

Ongelmakäyttäjien läheisille suunnattua vertaistukiryhmää ohjaavan Riitta Laatikaisen mukaan ongelmakäyttäjät eivät ole mikään erityisryhmä, vaan mukana on paljon normaalisti työssäkäyviä ja perheellisiä ihmisiä.

– He ovat aivan tavallisia ihmisiä, sitä haluan korostaa. Kuka tahansa voi luisua sinnekin puolelle, että lähtee lääkkeitä tai huumeita käyttämään, Kajaanin seurakunnan diakonityöntekijä Laatikainen painottaa.

Holtiton rahankäyttö voi antaa viitteitä ongelmista, sillä huumeet ja lääkkeet ovat ainainen rahanreikä.

– Rahankäyttö on se, mikä monesti vähän paljastaa asian. Että on ainainen rahapula, vaikkei ole mitään järkevää syytä mihin raha menee, kertoo ryhmän toinen vetäjä Kainuun A-klinikan sosiaalityöntekijä Eeva-Maria Lappalainen.

Rikollisuus voi tunkeutua myös läheisen elämään

Läheisen huume- tai lääkeongelma herättää monenlaisia tunteita, joten puhumisen tarve on suuri.

Ei sitä hätää voi ymmärtää sellainen, joka ei itse ole elänyt samankaltaisessa tilanteessa.

Eeva-Maria Lappalainen

– Päällimmäisenä on pelko ja huoli siitä omasta läheisestä. Säilyykö hän hengissä tällä tavalla, miten käy terveyden ja miten hänen lastensa kanssa käy, mikäli lapsia on. Ylipäätään huoli siitä, että hänen elämänsä valuu hukkaan, Lappalainen toteaa.

Myös rikollisuus voi tunkeutua karullakin tavalla läheisten elämään.

– Rikollisuus on huumeidenkäyttäjien elämässä aina läsnä. Ei ole harvinaisia sellaisetkaan tilanteet, että läheiset joutuvat tällaisen väkivaltaisen uhkailun kohteeksi, joskin yleensä se kohdistuu käyttäjiin itseensä, Lappalainen lisää.

Vain saman kokenut voi ymmärtää

Läheisen päihdeongelmat voivat olla asioista, joista ei uskalleta puhua edes sukulaiselle tai ystävälle. Avun ja tuen tarpeeseen herättiin Kajaanissa, ja viime viikolla kokoontui ensimmäistä kertaa huumeiden ja lääkkeidenkäyttäjien läheisille suunnattu vertaistukiryhmä.

He ovat aivan tavallisia ihmisiä, sitä haluan korostaa. Kuka tahansa voi luisua sinnekin puolelle.

Riitta Laatikainen

– Vertaistuki on tärkeää, koska ei sitä hätää voi ymmärtää sellainen, joka ei itse ole elänyt samankaltaisessa tilanteessa tai jollakin tavalla muuten kohdannut huumeita käyttäviä ihmisiä, toteaa Lappalainen.

– Ei siitä ihan kaupan kassalla voi kertoa, tai jos kertookin, ei ehkä tule ymmärretyksi, hän lisää.

Kaksikon yhteistyö on luontevaa, sillä molemmat kohtaavat työssään lääkkeiden ja huumeiden tuomia ongelmia.

Vertaisryhmän luotsit toivovat, että kipeiden asioiden kanssa painivat tulevat paikalle myös jatkossa. Uusia kasvojakin mahtuu mukaan.

– Etukäteen oli ehkä pieni pelkokin, että mahtavatko ihmiset uskaltaa tulla. Olimme iloisesti yllättyneitä, että heti ensimmäisellä kerralla ryhmä oli kasassa. Tuntui, että ihmiset pystyivät heti luottamaan toisiinsa, Lappalainen iloitsee.

– Positiiviset kokemukset jäi, ihmisiä löysi paikalle ja sen huomaa, että valtava puhumisen tarve on monella. Hyvillä mielin odotan seuraavaa kertaa, lisää Laatikainen.

Lue seuraavaksi