1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeusoppinut ihmettelee: kunnan kanta vastaanottokeskukseen syntyi pöytäkirjan ulkopuolella

Pohjoiskarjalaisen Kontiolahden kunnan tapa päättää kannastaan vastaanottokeskuksen perustamiseen ihmetyttää julkisoikeuden asiantuntijaa. Kunnanhallitus ilmoitti myönteisen suhtautumisensa kantana, ei kirjattuna päätöksenä. Emeritusprofessori Teuvo Pohjolaisen mukaan kuntalaisella on oikeus tietää, miten päätökset luottamuselimissä syntyvät.

Kotimaan uutiset
Paiholan vanhaan sairaalamiljööseen tulee pakolaiskeskus.
Heikki Haapalainen / Yle

Julkisoikeuden asiantuntija, emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen ihmettelee pohjoiskarjalaisen Kontiolahden kunnan tapaa käsitellä vastaanottokeskuksen perustamista kuntaan.

Kunnanhallitus ilmoitti myönteisen suhtautumisensa kantana, ei päätöksenä joka olisi kirjattu pöytäkirjaan.

Pohjolaisen mukaan kuntalaisella on oikeus tietää, miten luottamuselimet päätöksiään tekevät.

– Ei tämä ainakaan ole tapahtunut samalla tavalla kuin muilla paikkakunnilla, joilla samaa asiaa on käsitelty. Esimerkiksi Forssassa ja Keuruulla on tehty toisin.

– Kuntahan tekee päätöksen, koska kunta päättää perustetaanko vastaanottokeskus vai ei. Ja tämä päätös tehdään ihan normaalissa päätöksentekojärjestyksessä. Eli lähtökohtaisesti kunnanhallitus käsittelee asian, tekee esityksen ja valtuusto päättää, listaa Pohjolainen.

– Avoimen kansalaiskeskustelun aluksi on hiukan erikoista päättää kunnan kannasta ensiksi.

Avoimen kansalaiskeskustelun aluksi on hiukan erikoista päättää kunnan kannasta ensiksi.

Teuvo Pohjolainen

Pohjolaisen mukaan kuntalaisen pitää saada tietää, miten kunnassa asiat päätetään. Hänen mukaansa asian jättäminen pois esityslistalta ja pöytäkirjasta, sotii tätä vastaan.

– Kyllä siitä pitäisi pöytäkirjassa olla ainakin tuo äänestystulos. Esimerkiksi Forssassa äänestettiin 6-5 hätämajoituksen sijoittamista vastaan.

– Tästä Kontiolahden tavasta käsitellä asiaa jää aika huono maku. Kyseessähän ei ole millään tavalla salassa pidettävä asia. Varmasti ne, jotka ovat vastustaneet päätöstä, tulevat tavalla tai toisella julkisuuteen.

Suomen Punainen Risti, Kontiolahden kunta ja Paiholassa sopivat tilat omistava Master Yhtiöt ovat neuvotelleet asian pikavauhtia. Vastaanottokeskus tulee tiloihin, joissa aikaisemmin pyöri kunnan omalla vastuulla ollut keskus. Se lakkautettiin kolmisen vuotta sitten.

Aikataulu on ollut nopea

SPR on kartoittanut vapaita vastaanottokeskustiloja Maahanmuuttoviraston pyynnöstä. Suomeen tulee tällä hetkellä viikottain noin kaksi ja puolisataa turvapaikanhakijaa.

Kontiolahden kuntailmoitti nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun)maanantaina vastaanottokeskuksen perustamisesta. Kunnanjohtaja Jere penttilä kertoo, että asia ei ollut esityslistalla, eikä siitä tehty pöytäkirjaan päätynyttä päätöstäkään.

Virallista pykälä-asiaa siitä ei tehty, elikkä ei tehty virallista päätöstä.

Jere Penttilä

– Asiasta käytiin kunnanhallituksessa vilkas keskustelu. SPR:n edustaja oli kokouksessa paikalla. Täysin yksimielisestihän tällaisessa asiassa päätöstä ei synny, mutta kuitenkin hyvin selkeä enemmistö oli asian puolesta. Hyvin positiivisessa hengessä päätös lopulta syntyi.

– Virallista pykälä-asiaa siitä ei tehty, elikkä ei tehty virallista päätöstä. Ennalta lähetetyn aineiston perusteella käytiin linjakeskustelu ja linjattiin, että vastaanottokeskus voidaan kuntaan perustaa.

– Käsiteltiin asia näin koska aikataulu on ollut nopea. Lisäksi meillä on ollut käsitys että Maahanmuuttovirasto voi keskuksen perustaa, oli kunnan kanta mikä tahansa.

– Kunnanhallituksen kokoukset ovat suljettuja, tämän vuoksi en voi kertoa ketkä olivat puolesta ja ketkä vastaan, toteaa Penttilä.

Lue seuraavaksi