Entinen Moskovan kirjeenvaihtaja: "Eivät Venäjän kansalaiset ole länsivastaisia"

Venäjän ja länsimaiden välit ovat viilentyneet lähes kylmän sodan kaltaisiksi. Vaikka valtaa pitävien kansallismielisyys on lisääntynyt, eivät tavalliset venäläiset ole kääntäneet selkäänsä länsimaille.

Ukraina
Vladimir Putin
Yle Etelä-Karjala

Viidessä vuodessa Venäjällä on ehtinyt tapahtua todella paljon: Putin nousi uudelleen valtaan ja Ukrainan tilanne kärjistyi. Lisäksi Venäjän ja länsimaiden välille on kehittynyt jopa kylmään sotaan verrattava jännite, joka näkyy muun muassa talouspakotteina.

Kukaan siellä ei halua sotaa.

Marja Manninen

Marja Manninen toimi Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajana viisi vuotta syksystä 2010 lähtien. Hän näki omin silmin, kuinka valtion hallitseman median kautta kansalle syntyy länsimaista sellainen kuva, että Yhdysvallat sanelee säännöt ja Eurooppa seuraa perässä.

Venäjällä on Mannisen mukaan kaksi todellisuuden tasoa: vallanpitäjien ylätaso ja kansalaisten taso.

– Länsivastaisuus on lisääntynyt, mutta ei tavallisten kansalaisten keskuudessa. Eivät Venäjän kansalaiset ole länsivastaisia, vaikka kansallismielisyys onkin lisääntynyt muun muassa Krimin tilanteen myötä. Tavallinen venäläinen haluaa matkustaa länteen, kuten Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Kukaan siellä ei halua sotaa, Manninen kommentoi.

"Toisinajattelijat ovat aika ahtaalla"

Suomessa kriittinen suhtautuminen Venäjää ja venäläisiä kohtaan on nykyään tavallista.

– Täällä venäläisvastaisuus on lisääntynyt. Media antaa sen kuvan, että Venäjä keskittää joukkojaan rajalle. Tavallaan se pitää paikkansa, mutta Venäjä varustautuu samalla tavalla kun lännessä valmistaudutaan. Suomalaiset suhtautuvat venäläisiin hyvin tunnepohjaisesti, Manninen kertoo.

Venäjä muuttui Mannisen kirjeenvaihtajakauden aikana radikaalisti. Muun muassa homopropagandalaki ja katuopposition toimintaa rajoittavat lait ovat tehneet toisinajattelijoiden asemasta hyvin tukalan.

– Oppositiopoliitikkoja ahdistellaan ja hallinnon äänekkäitä kritisoijia jopa murhataan. Murhien tekijät saadaan kiinni, mutta ei niiden tilaajia ja tämä on johtanut siihen, että enää ei uskalleta lähteä kaduille osoittamaan mieltä. Toisinajattelijat ovat aika ahtaalla, Manninen kommentoi.