1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtuutettu hävisi grillikiistan Lahtea vastaan hovioikeudessa

Lahtelaisvaltuutettu on hävinnyt torigrillin paikan vaihtamista koskevan korvausjutun myös Itä-Suomen hovioikeudessa. Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä siitä, että vuokraehtoihin kuului grillikioskin siirto pois kauppatorilta, jos toriparkin rakentaminen alkaa.

Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Lahtelainen kaupunginvaltuutettu Jari Salonen on hävinnyt kiistan torigrillin paikan vaihtamisesta myös Itä-Suomen hovioikeudessa.

Hovioikeus on päättänyt, että Päijät-Hämeen käräjäoikeuden viime marraskuussa antamaa tuomiota ei muuteta. Samalla oikeus määräsi Salosen grilliyhtiön Lahden Rakuunan maksamaan kaupungille korvauksia oikeuskuluista vajaat 2 800 euroa.

Myös hovioikeuden toukokuussa antama täytäntöönpanon keskeyttämismääräys on rauennut.

Käräjäoikeus torjui valtaosan korvauksista

Lahtelaisvaltuutettu haki käräjäoikeudessa korkoineen noin 150 000 euron korvauksia torigrillin paikan vaihtamisesta kauppatorilta Hansatorille. Salosen mielestä kauppapaikka Hansatorilla oli aikaisempaa paikkaa huonompi.

Käräjäoikeus ratkaisi asian pääosin Lahden kaupungin eduksi. Oikeus hyväksyi kaupungin perustelut siitä, että vuokrasopimus torigrillistä oli voimassa aina vuoden kerrallaan.

Oikeus katsoi myös, että vuokrasopimuksen olennainen ehto oli torigrillin siirtäminen pois, kun toriparkin rakentaminen alkoi. 

Kaupunki joutuu maksamaan yhtiölle reilut 2 400 euroa viivästyskorkoineen korvauksena viime kesältä, mutta muilta osin yhtiön vaatimukset hylättiin.

Monivaiheinen oikeuskäsittely

Hovioikeudessa Salonen vaati käräjäoikeuden päätöksen kumoamista ja Lahden kaupungille velvoitetta tulomenetystensä korvaamiseen.

Hovioikeus kuitenkin hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun ja perustelut torigrillin vuokrasopimuksen kestosta.

Käräjäoikeuden päätöksen täytäntöönpanokieltoa Jari Salonen haki hovioikeudesta, kun kaupunki alkoi periä saataviaan ulosotolla.

Oikeus oli määrännyt Lahden Rakuunalle maksettavaksi yli 30 000 euron suuruisen korvausten kaupungin oikeuskuluista. Valtuutetun mukaan niiden maksaminen olisi hankaloittanut grilliyhtiön liiketoimintaa.