Viranomaiset ymmällään: Sikaruttoa ei saada Virossa aisoihin

Afrikkalainen sikarutto etenee Virossa vastustamattomasti aina uusiin sikaloihin. Jo noin 18 000 sikaa on jouduttu tappamaan tiloilla, joihin rutto on iskenyt.

Sikaruttovirus mikroskooppikuvassa. Kuva: Stefan Sauer / EPA

Ukrainasta lähtenyt ja Venäjän, Valko-Venäjän sekä eteläisen Baltian kautta Viroon levinnyt virustauti, afrikkalainen sikarutto uhkaa koitua virolaisen siankasvatuksen tuhoksi.

Tautia on tavattu jo Viron viidestätoista maakunnasta seitsemässä, eikä ruton leviämistä ole saatu pysäytetyksi. Maan suurimmat sikatilat ovat hälytystilassa ja koko maassa tiukennetaan turvatoimia tappavan taudin pysäyttämiseksi.

Viranomaiset tekivät virheitä

Sikarutto ei tullut Viroon yllätyksenä. Kun ensimmäiset tautitapaukset todettiin viime vuonna Latviassa, alettiin Virossa varautua ruton leviämiseen yli maiden välisen rajan. Sikarutto on levinnyt heinäkuusta lähtien kulovalkean tavoin virolaisissa sikaloissa.

Siankasvattajat osoittavat syyttävän sormensa maan hallitukseen sekä eläintaudeista vastaaviin viranomaisiin.

Kuva: Carmen Jaspersen / EPA

– Latvian hallitus antoi heti viisi miljoonaa euroa biologisten turvatoimien rakentamiseen. Viron hallitus ei nähnyt vastaavaan tarvetta. Virossa sikoja on jouduttu lahtaamaan jo tuhansia ja taas tuhansia. Ruton kuriin saamiseksi piti Latviassa lopettaa vain noin 300 kotisikaa, sanoo Viron sianjalostuksen kehittämis-osuuskunnan johtaja Urmas Laht.

Villisikojen on todettu olevan sikaruton merkittävä levittäjä. Latviassa kaadettiin massoittain villisikoja jo ennen kuin maan sikaloissa todettiin ensimmäistäkään tautitapausta. Virossa löydettiin ensimmäinen ruton saastuttama villisika jo viime syksynä, mutta villisikakannan harvennukseen päästiin vasta tänä kesänä. Virossa on laskettu olevan noin 25 000 villisikaa.

Ministeriä vaaditaan eroamaan

Kun sikalassa todetaan yksikin tautitapaus, on tilan kaikki siat tapettava EU:n määräyksen mukaisesti.

Virossa on vain yksi liikkuva eläinruhojen polttolaitos, joka on ylikuormitettu, joten suuri osa taudin takia teurastetuista sioista on jouduttu kaivamaan maahan.

Mm. Torman kunnassa osa maahan kaivetuista sioista nousi haudastaan maan pinnalle. Ne olivat paisuneet hajoamisrosessissa niin suuriksi, etteivät enää mahtuneet maakuoppaan. Maan pinnalle nousi tonneittain tapettuja ja saastuneita sikoja. Mm. tämä tapaus sekä eräät muut viranomaisten tekemät virheet kuumentavat tunteita erityisesti taudin leviämistä pelkäävillä sikatiloilla.

Poliittisessa vastuussa sikaruton kuriin saamisesta on maaseutuministeri Urmas Kruuse (Reformipuolue), jota on vaadittu jo moneen otteeseen eroamaan tehtävästään. Tilanne on kiusallinen myös Viron eläinlääkintä- ja elintarvikevirastolle, jonka vastuulla on ollut tautiepidemian vastaisten käytännön toimien organisointi. Viraston varajohtaja Olev Kalda valittaa, että viraston työntekijät ovat ylityöllistetyjä ja rättiväsyneitä:

– Olemme suoraan sanoen hädässä. En ymmärrä, miksi sikarutto on ruvennut leviämään tällaisella vaudilla juuri Virossa, sanoo Kalda virolaisen Maalehden haastattelussa.

Saarenmaa saarretaan

Esimerkiksi Viron suuret saaret ovat toistaiseksi välttyneet sikarutolta. Ministeri Urmas Kruuse on neuvotellut lähes 30 000 sikaa kasvattavalla Saarenmaalla uusista tehotoimista. Suunnitelmissa on ottaa käyttöön mm. saarelle saapuvien ajoneuvojen renkaiden desinfiointi. Myös erillisen ruhojen polttolaitoksen hankkiminen saarelle on mahdollista, todettiin ministerin ja saarelaisten välisissä neuvotteluissa maanantaina.

Koko maassa tulevat voimaan syyskuun alussa siankasvatusta koskevat, tiukennetut turvamääräykset. Mm. kaikkien sikaloiden ympärillä on oltava aita, eikä sikoja ei saa pitää enää ulkona. Ellei määräyksiä voi toteuttaa, on sikojen pito lopetettava.

Sikaruttoepidemia on ainakin toistaiseksi kiertänyt mm. suuret Euroopan maat, kuten Saksan ja Englannin. Myöskään Suomessa ei ole tavattu koskaan afrikkalaista sikaruttoa, vaikka sitä tiedetään esiintyneen mm. Venäjän Karjalassa. Rutto on virustauti, joka iskee vain sikoihin, mutta ihmisiin se ei tartu.