1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hallitus ehdottaa kaupan aukiolon vapauttamista – "Yrittäjät saisivat itse päättää"

Jos eduskunta aikanaan hyväksyy esityksen, lainsäädännössä ei olisi enää rajoituksia sille, milloin kauppaliikkeet ja parturikampaamot saavat olla avoinna.

Kuva: Yle

Hallitus esittää, että liikeaikalaki kumottaisiin. Luonnos hallituksen esityksestä kaupan aukiolon vapauttamiseksi on tänään tiistaina lähetetty lausuntokierrokselle, kertoo kaupallinen neuvos Tomi Lounema työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Jos esitys aikanaan menee läpi, se tarkoittaisi käytännössä, ettei lainsäädännössä olisi enää rajoituksia siitä, milloin kauppaliikkeet ja parturikampaamot saavat olla avoinna.

– Yrittäjät saisivat itse päättää, milloin liikkeet ovat avoinna, Lounema kuvaa.

Nykyisin esimerkiksi yöaukiolo ei ole yleistä, vaikka nykysäännöstenkin mukaan enintään 400 neliömetrin kokoiset päivittäistavarakaupat saavat olla avoinna rajoittamattomasti. Ministeriössä arvioidaan, että jos kauppakeskukset pidentäisivät uudistuksen myötä aukioloaan esimerkiksi lauantaisin, pienempien liikkeiden myynti voisi vähetä. Uudistuksen myötä myös neliömetrirajoitukset poistuisivat eli myös automarketit voisivat olla avoinna vaikka aina.

Uudistuksen myötä nykyisin myönnettäviä poikkeuslupia ei tarvittaisi. Nykyisin laissa on säädetty juhlapyhistä, jolloin liikettä ei saa pitää avoinna. Sen takia käytössä on poikkeuslupamenettely, jossa aluehallintovirasto myöntää hakijoille poikkeuslupia pitää liike avoinna juhlapäivänä. Luvan hakeminen on maksullista.

– Esimerkiksi kampaajalle parisataa euroa on iso raha siitä, että voi pitää liikkeen juhlapäivänä auki, Lounema huomauttaa.

Lupia on myönnetty eri puolella maata eri tavoin. Itä-Suomessa niitä on myönnetty esimerkiksi vuodenvaihteen juhlapyhien aikaan, kun venäläisturisteja on saapunut Suomeen suurin joukoin.

Oikeus vapaapäivään säilyy

Nykyisessä liikeaikalaissa on säädös, joka takaa, että kauppakeskusten pienyrittäjillä on oikeus viikoittaiseen vapaapäivään. Oikeus on tarkoitus säilyttää. Näin vapaapäivä on mahdollinen, vaikka kauppakeskuksen säännöissä tai liikkeen vuokrasopimuksessa määrättäisiin, että myös pienten liikkeiden on oltava avoinna joka päivä.

Esitysluonnos on lausuntokierroksella syyskuun loppupuolelle. Jos asia etenee suunnitellusti, eduskunta käsittelee liikeaikalain kumoamista tänä vuonna.  

– Ilman turhia viivytyksiä on tarkoitus toimia, Lounema sanoo.

Hän arvioi, että ellei ongelmia ilmene, lakimuutos voisi tulla voimaan jo ensi vuoden alkupuolella. Hallitus on korostanut pyrkimystään purkaa sääntelyä.