1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusia metkuja nahkiaisten varalle – pyytäjien toiveet ovat korkealla

Nahkiaisenpyynti on alkanut suotuisasti. Kemijoella pyyntiä on kehitetty tälle kaudelle. Suunnitelmissa on muun muassa viedä pyyntilautta keskelle jokea, voimalaitoksen kupeeseen.

Keminmaan nahkiaisenpyytäjät ovat ottaneet käyttöön tälle syksyä uusia nahkiaismertoja. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Kemijoella on tartuttu tänä syksynä uudella innolla nahkiaisenpyyntiin.

Me odotamme, että lautasta olisi hyötyä, kun sitä voidaan liikutella pitkin jokea ja hakea näin pyyntipaikkoja.

Jouko Rantamaula

Alisella Kemijoella on otettu käyttöön uusia pyyntipaikkoja ja uudenmallisia nahkiaismertoja, joista on saatu hyviä kokemuksia Oulujoelta.

– Vuosi sitten aloimme miettiä tosissaan, että mitä pitäisi, jotta saalismäärä saataisiin nousemaan. Sen jälkeen kartoitimme uusia pyyntipaikkoja ja -välineitä, sanoo Keminmaan nahkiaisenpyytäjien puheenjohtaja Jouko Rantamaula.

Asioiden pohtiminen on tuottanut tulosta, sillä tällä hetkellä Isohaaran voimalaitoksen kupeessa on 6-7 uutta nahkiaismertaa ja niitä saadaan lisää kauden edetessä.

Nahkiaisperinteen kuihtuminen huolettaa

Jouko Rantamaula ja Erkki Vittaniemi ovat tyytyväisiä nahkiaiskauden alkuun. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Eniten huomiota herättänee kuitenkin pyyntilautta, jonka nahkiaisenpyytäjät ovat ideoineet ja se saataneen veteen lähiaikoina.

– Me odotamme, että lautasta olisi hyötyä, kun sitä voidaan liikutella pitkin jokea ja hakea näin pyyntipaikkoja.

– Kyllä me siihen uskotaan, ei me muuten oltaisi  lähdetty mukaan, tähdentää Rantamaula.

Pyytäjien pelkona on ollut, että jos kaikki jatkuu entisellään, Kemijoen nahkiaisperinne kuihtuu vähitellen kokonaan. Kun saalista ei saada myyntiin kaikkoavat asiakkaat, sitten hiipuu nahkiaisen syöntiperinne eikä pian ole enää pyyntiin lähtijöitäkään.

"Velkaa enemmän kuin joulupukilla"

– Velkaahan meillä on enemmän kuin joulupukilla, sillä rästissä on kolmen vuoden ylisiirtovelvoite. Jos kausi jatkuu tämmöisenä, me saadaan kuitenkin täyteen tämän vuoden ylisiirtotavoite ja ehkä jotain paistettavaakin, sanoo Rantamaula.

Nahkiaisenpyynti alkoi runsas viikko sitten ja tällä hetkellä voimayhtiöiden kanssa sovitusta sadantuhannen nahkiaisen ylisiirtovelvoitteesta on pyydetty viidennes. Työnjohtaja Erkki Vittaniemi uskoo, että paistettavaa riittää myyntiin asti parin viikon sisään, jos kausi jatkuu yhtä hyvänä.

Perinteisesti pyytäjät ovat selittäneet saalismäärää luonnon olosuhteilla kuten veden lämpötilalla tai jokiveden korkeudella, mutta tällä kertaa nämä puheet on jätetty vähemmälle.

– Nyt olisi ollut hyviä syitä tukku varastossa, mutta onhan yöt olleet pimeitä ja sumuisia, joten olosuhteet on olleet hyvät nahkiaisennousulle, sanoo Rantamaula.