Anton-pojan isä: "On ihme, jos huoltajuuskiista viriää uudelleen"

Raastavan huoltajuuskiistan vuoksi paljon julkisuudessa olleet Paavo Salonen ja hänen Anton-poikansa elävät nyt rauhallista arkea Satakunnassa. Vuosien oikeudenkäyntimyllyssä pyöritetyllä Salosella on huoltajuuskiistoihin ajautuneille vanhemmille selvä neuvo: sopikaa.

Kotimaa
Mies hymyilee kirjahyllyn edessä.
Matti Kauvo / Yle

Anton-poikansa huoltajuudesta vuosia julkisuudessa taistellut Paavo Salonen istuu rauhallisin mielin uuden kotinsa olohuoneessa. Salonen on muuttanut poikansa kanssa Kokemäeltä Harjavaltaan vajaa kuukausi sitten. Elämä on elokuun helteessä mallillaan.

– Meillä menee hyvin. Anton käy uutta koulua ja on saanut jo ystäviä. Itse olen eläkkeellä kotona.

Muuttoon ei liity dramatiikkaa. Anton ei joutunut Kokemäellä silmätikuksi, vaikka huoltajuuskiistaa reviteltiin näyttävästi otsikoissa.

– Häneen on koko ajan suhtauduttu asiallisesti. Tästä annan kiitosta paikalliselle koulu- ja sosiaalitoimelle.

Arki on nyt turvallista

Korkeimmassa oikeudessa asti puitu huoltajuuskiista Paavo Salosen ja hänen poikansa Antonin venäläisen äidin välillä on ollut monimutkainen. Kiista ei ole isän mukaan muuttanut poikaa. Salonen kuvaa Antonia normaaliksi suomalaiseksi lapseksi.

– Anton on äärettömän kiltti poika. Se vähän hämmästyttää muitakin ihmisiä.

Salonen on helpottunut, että vuosien oikeudenkäyntirumba on nyt hiljentynyt ja tilanne rauhoittunut.

– Enää ei tarvitse saattaa poikaa kouluun, vaan hän voi kulkea matkat turvallisesti yksin.

Välit äitiin hyvät

Anton täyttää kuukauden päästä 12 vuotta. Tämänikäistä lasta pitää kuulla virallisesti ennen kuin häntä koskevia päätöksiä tehdään oikeudessa. Salonen ei silti pelkää, että huoltajuuskiista nousisi uudelleen esille. Antonin vanhempien välit ovat hyvät ja poika käy tapaamassa äitiään viikoittain.

– Ihme on, jos kiista nousee uudelleen. Välini Antonin äitiin ovat hyvät ja asialliset. Ei hän ainakaan lähde viemään asioita eteenpäin. Kyllä se sitten on joku muu, jos niin käy.

Oikeudenkäynnit uuvuttavat

Oikeudenkäynnit ovat tulleet Paavo Saloselle turhankin tutuiksi. Ensimmäinen huoltajuuskiistaa koskeva käräjäoikeuden päätös tehtiin vuonna 2006. Sen jälkeen erilaisia oikeuden päätöksiä on asiassa tehty yli 30. Ja vielä on tulossa yksi lisää.

– Helsingin hovioikeudessa käsitellään lokakuussa minut ja Antonin Venäjältä Suomeen kuljettaneen diplomaatin tapausta. Käräjäoikeus langetti viime vuonna diplomaatille kovat sakot. Päätöksestä valitettiin hovioikeuteen.

Saloselta itsellään on mennyt valtavasti rahaa oikeudenkäynteihin. Hänellä onkin selvä neuvo huoltajuuskiistoihin ajautuneille vanhemmille.

– Yrittäkää sopia ennen kuin joudutaan oikeuteen! Oikeudenkäynnit ovat vaikeita ja raskaita. Ne tulevat myös kalliiksi molemmille osapuolille. Sopiminen on parasta.

Omaan tulevaisuuteensa Salonen suhtautuu vaatimattomasti.

– En odota itseltäni suuria tässä iässä. Terveyteni on onneksi hyvä. Toivon, että Anton saisi elää rauhallista elämää.