Suomalaiskuvaaja lähti luomaan uraa nollapisteestä vieraassa maassa – lopputulos oli huikea

Antti Karppinen rakensi vuodessa ympärilleen ammatillisen verkoston ja pääsi käsiksi isoihin töihin Walesissä. Siinä, miten hän onnistui huimassa tempussa, voi olla oppimisen paikka kenelle tahansa uraansa luovalle.

Kotimaa
RealSFX-yrityksen promojuliste.
Antti Karppinen

Jos lähtisit luomaan uutta uraa vieraassa maassa, kuinka kauan kestäisi päästä piireihin?

Kuopiossa studiota pitävä valokuvaaja Antti Karppinen asetti itselleen kovat tavoitteet, kun hän muutti perheineen Walesin Cardiffiin vuosi sitten. Ensinnäkin hänen piti päästä kuvaamaan rugbyjoukkue Bluesin pelaajia. Sen lisäksi etsimeen oli saatava BBC:n legendaarisen Doctor Who -sarjan hahmot.

Mittarit olivat tarkoituksella todella kovat. Karppinen ryhtyi heti ensimmäisestä päivästä lähtien rakentamaan ympärilleen ammatillista verkostoa: hän lähetti sähköposteja mainostoimistoihin, joista hän oli kerännyt listan etukäteen ja soitti aina perään. Portfolio oli mukana joka paikassa – bisnestä tuli tehtyä linja-automatkallakin.

Yritin lähettää sähköpostia, soittaa ja mennä portfolion kanssa respaan. Tiet olivat täysin pystyssä.

Antti Karppinen

– Yritin vain päästä buukkaamaan palavereja ja tapaamaan ihmisiä. En pysty kertomaan mitä teen, vaan minun on näytettävä kuvia. Heti kun näytät kuvia, erotut joukosta ja pystyt keskustelemaan siitä, miten pystyisit auttamaan näitä henkilöitä, hän kertoo.

Alusta alkaen Karppinen ryhtyi keräämään tapaamistaan kontakteista eräänlaista karttaa (siirryt toiseen palveluun), josta näki, mihin tapaamiset lopulta johtivat. Menetelmä osoittautui niin toimivaksi, että hän on jatkanut sitä nyt kotimaahan palattuaankin.

– Verkosto kertoo visuaalisesti, mikä toimi ja kuka oli henkilö, joka avasi kontaktit.

Antti the Finn

Karppiselle tuli nopeasti selväksi, kuinka tärkeää verkostojen luominen lopulta onkaan. Monessa paikassa oli vaikeaa päästä vastaanottovirkailijaa edemmäksi. Näin esimerkiksi BBC:llä, jolla on Cardiffissa suuri yksikkö.

– Yritin lähettää sähköpostia, soittaa ja mennä portfolion kanssa respaan. Tiet olivat täysin pystyssä, hän muistelee.

Luodakseen uraa vieraassa maassa Karppisen oli käyttäydyttävä epäsuomalaisesti – ja epäbrittiläisesti, kuten hän tähdentää.

– Siellä jos ihmiset kehuvat itseään, he sanovat korkeintaan "I'm alright" eli "Olen ihan hyvä". Minulla ei ollut varaa sanoa niin, vaan että olen kansainvälisesti palkittu valokuvaaja ja valittu Suomen parhaaksi muotokuvaajaksi.

Karppisen mukaan Cardiffissa pidettiin hyvänä asiana, että hän oli tullut muualta, ja varsinkin Suomesta. Hän otti tavaksi päättää jokainen sähköposti allekirjoitukseen "Antti the Finn".

Cardiff Bluesin pelaajat kuvassa.
Antti Karppinen

Mies, jolla oli hieno parta

Kun Karppinen sai ensimmäiset asiakastyönsä pari viikkoa Cardiffiin tulon jälkeen, lumipallo kohti kahta kovaa tavoitetta lähti pyörimään. Loka–marraskuussa hän sai tilaisuuden kuvata Cardiff Bluesin pelaajia tutustuttuaan heihin ensin erään toisen kampanjan yhteydessä.

Kuukausi sen jälkeen Karppinen tapasi miehen "jolla oli hieno parta", ja halusi kuvata tätä. Parrakas mies oli valokuvaaja ja suomalainen ryhtyi auttamaan häntä. Kävi ilmi, että mies oli videoeditoija Doctor Whon taustalla. Tämä uskomaton sattuma avasi portit Britannian yleisradioyhtiöön.

– Hän laittoi pari tekstiviestiä, että tyyppien pitäisi tavata minut. Siitä meni kolme päivää ja olin sisällä BBC:ssä. Pääsin syöttämään idean heille ja sen jälkeen tapeltiin vain siitä, että milloin kuvataan. Se oli aika saavutus, Karppinen puuskahtaa jälkikäteen.

Walesin seikkailun loppuaikoina Karppinen pääsi vielä kuvaamaan gallerian Cardiff Comic Con -tapahtumasta. Se räjäytti pankin lopullisesti: huikeat scifikuvat keräsivät kymmeniä miljoonia katselukertoja lyhyessä ajassa.

Mitä kuka tahansa voi oppia

Ei tarvitse olla huippukuvaaja tai edes kuvaaja oppiakseen Karppisen kokemuksista jotakin. Näin mies ainakin itse uskoo. Tärkeimmän oppinsa hän tiivistää näin: hyvä kiertää.

– Tuli tosi konkreettisena huomiona se, miten hyvä tulee takaisin, kun autat jotakuta. Oma aloitteellisuus mennä paikkoihin ja auttaa ihmisiä muuttuu kaupalliseksi jollakin aikavälillä.

Siellä jos ihmiset kehuvat itseään, he sanovat korkeintaan "I'm alright" eli "Olen ihan hyvä".

Antti Karppinen

Vuoden mittainen Walesin-seikkailu muutti myös sitä, miten valokuvaaja näkee kotimaansa. Karppisen mukaan hän koki jonkinlaisen silmienavautumisen ajaessaan Helsingistä Kuopioon autolla. Ikkunasta näkyi koivikkoa ja järvimaisemaa, jota useimmat meistä pitäisivät arkisena näkynä.

– Sanoin, että "Vitsi, miten hienon näköistä!" Suomalaiset eivät näe, mutta meillä on asioita, jotka ovat hienoja kansainvälisin silmin katsottuina.

Karppinen myöntää, että hänenkin silmät menevät kiinni Suomen erityisyyden suhteen pikku hiljaa. Sen vuoksi hän on palattuaan kirjoittanut moneen paikkaan: "Muista tämä olo".

– Me asutaan ainutlaatuisessa paikassa, hän päättää.