1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Disney-elokuvien kepeää musiikkia soitetaan nyt kirkossa – "Työkaluina ovat olleet Spotify ja YouTube"

22-vuotias Joni Tilli on sovittanut elokuvamusiikista Suomen ensimmäisen urkukonserttisarjan. Mukana on musiikkia muun muassa piirretyistä lasten elokuvista.

Kotimaan uutiset
kotkan kirkon urut
Kotkan kirkon urut.YLE / Jani Aarnio

Pianoa soittanut Joni Tilli innostui uruista 15-vuotiaana käytyään kuuntelemassa urkukonsertteja Kotkan kirkossa. Hän marssi urkuopettajan juttusille ja pyysi opettamaan.

Ei ihan tavallinen valinta nuorelle pojalle.

– Ajattelin, että miksen opettelisi itsekin, kun täällä on niin hyvät puitteet. Ensimmäinen syksy meni opetellessa sitä, että jalatkin tulevat mukaan. Sen jälkeen oli vähän kuin autoa ajelisi. Kun sen kerran oppii, ei sitä sen jälkeen enää hirveästi ajattele.

Ummehtuneet urut?

Kanttorina myöhemmin työskennellyt nuorukainen vetää parhaillaan elokuvamusiikkiin perustuvaa konserttisarjaa kirkoissa Kotkan seudulla.

– Elokuvamusiikki on kauan kiinnostanut minua. Voin samalla tuulettaa ummehtuneita käsityksiä urkumusiikista. Varmasti on ihmisiä, joiden mielestä uruilla ei voi soittaa kuin kirkkomusiikkia. Ne taipuvat moneksi, Tilli sanoo.

Ohjelmistossa on musiikkia mm. Disneyn lastenelokuvista,Da Vinci -koodistajaUnelmien sielunmessusta. MyösTaru Sormusten herrasta-elokuvan musiikkia on mukana.

Oli vähän kuin autoa ajelisi. Kun sen kerran oppii, ei sitä sen jälkeen enää hirveästi ajattele.

Joni Tilli

– Pianon äärellä on istuttu. Työkaluina ovat olleet Spotify ja Youtube. Työskentelin melkein kokonaan korvan varassa. Jos oli hankalia paikkoja, tutkailin alkuperäisiä partituureja. Pyrkimys on, että musiikki olisi uskottavaa uruillakin soitettuna, Tilli kertoo.

Kolme konserttia

Suomessa elokuvamusiikkiin perustuva urkukonserttisarja on ainutlaatuinen. Tilli sai konserttien valmisteluun myös apurahaa Kymenlaakson kulttuurirahastolta.

– Elokuvaurkukonsertteja ei käsittääkseni ole tehty kovin paljon. Ainakaan Suomessa ei ole tehty niin, että konsepti perustuisi pelkästään elokuvamusiikkiin.

Sarjaan kuuluu kolme konserttia Kotkan ja Haminan kirkoissa. Urut ovat kaikissa paikoissa erilaiset.

– Kaikki ovat hyvin erityylisiä. Treenaan Haminassa kaksi päivää, jotta saan esiintymiseeni varmuutta.

Lue seuraavaksi