Viron itärajalle nousee 2,5-metrinen raja-aita

Viron poliisi- ja rajavalvontavirasto suunnittelee reilun sadan kilometrin mittaista aitaa Viron ja Venäjän väliselle rajalle. Aita on määrä varustaa sähköisin valvontalaittein. Raja-aidasta tulee viraston mukaan Euroopan uudenaikaisin.

Ulkomaat
Rajatolppa 121
Viron ja Venäjän väliselle rajalle aletaan parin vuoden päästä rakentaa reilun sadan kilometrin mittaista raja-aitaa.Siim Lõvi / Yle

Osa raja-alueesta on erittäin soista. Parikymmentä kilometriä rajasta on tarkoitus merkitä vain paaluin ja rajavartijat valvovat näitä kohtia tehostetusti.

Viron itärajan rakentaminen maksaa arviolta runsaat 70 miljoonaa euroa. 135,6 kilometrin mittaisella rajalla päästään rakennustöihin vasta vuonna 2018.

Rajasopimus marraskuussa

Viron hallitus alkoi suunnitella maiden välisen tarkastusrajan vahvistamista pian sen jälkeen, kun rajavartioston upseeri Eston Kohver siepattiin Kaakkois-Virossa vesakkoituneelta raja-alueelta Venäjän puolelle lähes vuosi sitten.

Viime vuoden syksyllä aloitettiin raja-alueen raivaustyöt, joiden tarkoituksena on saada tarkistusraja paremmin nähtäväksi.

Viron ja Venäjän välillä ei ole vielä virallista rajasopimusta, joka määrittelisi maiden välisen rajan täsmällisen kulkureitin. Virolaistietojen mukaan kauan valmisteilla ollut rajasopimus on määrä ratifioida samanaikaisesti Viron hallituksessa ja Venäjän duumassa marraskuussa.