Jani vältti syrjäytymisen – mutta moni kaveri on työtön: "He vain möllöttävät kotona"

Jani Jokinen on näinä päivinä onnekas. Hän sai töitä nuorten työpajasta, joihin pääsee rahapulan vuoksi töihin vähemmän nuoria kuin vielä muutama vuosi sitten. Nuoren pitää olla myös aiempaa kauemmin työttömänä päästäkseen mukaan.

Kotimaa
nuori mies hioo puulautasta.
Juha Korhonen / Yle

Jani Jokinen hioo kukkapöytää uuteen uskoon. Hän työskentelee Kouvolan kaupungin alaisuudessa toimivassa Nuorten työpajassa. Kun työ on valmis ja kukkapöytä uudessa kuosissa, se päätyy myyntiin.

Jani työskentelee työpajassa nyt toista viikkoa. Peruskoulun jälkeen töitä ei ole ollut ja koulupaikkaakaan ei ole hakemisesta huolimatta herunut. Ilman työpajaa päivät olisivat tylsiä.

– Saa päiviksi tekemistä ja jotain suuntaa omalle elämälleen. Jos tätä työtä ei olisi, makaisin vain kotona ja ajelisin autolla miettien, miten saisi ajan kulumaan, hän pohtii vaihtoehtoaan.

Rahat ja paikat vähissä

Kaikki nuoret eivät ole yhtä onnekkaita kuin Jani. Tarvetta työpajatoiminnalle olisi, sillä nuorisotyöttömyys pahenee. Yksin Kouvolassa on työttömänä liki tuhat nuorta.

Jos tätä työtä ei olisi, makaisin vain kotona ja ajelisin autolla.

Jani Jokinen

Kouvolassa on järjestetty nuorten työpajatoimintaa 20 vuotta. Työttömille nuorille tarkoitetun toiminnan ideana on antaa toimeentuloa ja mahdollisuus päästä hieman helpommin työelämään. Nuoret ovat työpajoissa joko palkkatuella tai työkokeiluissa. Taustalla on myös tarkoitus estää nuorten syrjäytymistä.

Muutaman viime vuoden aikana työ on kuitenkin muuttunut aiempaa vaikeammaksi. Valtion työlllistämismäärärahat ovat tältä vuodelta lopussa, minkä vuoksi läheskään kaikkia apua tarvitsevia nuoria ei voida ottaa mukaan toimintaan. Yksin Kouvolassa työpajoihin otettavien nuorten määrä on tippunut kymmenillä.

– Kolmisen vuotta sitten työpajoissamme oli mukana noin 150 nuorta, nyt määrä jää alle 120. TE-hallinnon rahat ovat tiukalla, minkä vuoksi työpajatoimintaan pääsemisen ehtojakin on tiukennettu. Palkkatuella työllistettäväksi pääsee nyt vasta sen jälkeen, kun nuori on ollut työttömänä 300 päivää, ja se on pitkä aika, sanoo Kouvolan Ote -työpajojen työpajajohtaja Sanna Taimisto.

Työllistyminen heikentynyt selvästi

Työpajoissa annetaan myös koulutusta. Nuori voi suorittaa esimerkiksi tulityökortin, jotta työn saanti helpottuisi. Työpajan kautta voi myös saada apua vaikkapa oppisopimuskoulutuksen aloittamiseen. Talouden tiukat ajat näkyvät työpajoissa myös siinä, että työhön tai opiskelemaan pääsee yhä harvempi nuori.

– Kolmen vuoden aikana työelämään ja opiskelemaan siirtyneiden osuus on laskenut huomattavasti. Kun kolme vuotta sitten töihin ja kouluun siirtyi työpajoista 80-90 prosenttia nuorista, nyt osuus on noin 5 prosenttia. Heistäkin suurin osa jatkaa opintojaan, joten lama näkyy selvästi, Taimisto huokaa.

Eväitä myös elämään

Kouvolassa on lähes tuhat nuorta työttömänä. Määrä on koko Kaakkois-Suomen suurin. Nuorten vaikea työllisyystilanne heijastuu myös nuorten elämänhallintaan. Työpajoissa joudutaankin puuttumaan hyvin arkipäiväisiin asioihin, kuten siihen, että töihin pitää tulla ajoissa ja töissä on oltava koko päivä. Ongelmia on myös taloudenpidossa.

Se tuppaa lannistamaan, kun ei hommia löydy.

Jani Jokinen

– Kyse ei ole uusavuttomuudesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että yhä useampi nuori on ollut liian pitkään työttömänä. Siksi on tärkeää järjestää nuorille tekemistä, että he pääsisivät helpommin sisään työelämään, painottaa Kouvolan Ote-työpajojen työpajajohtaja Sanna taimisto.

Jani Jokinen myöntää, että kotisohvalle on liian helppo juuttua, jos ei ole säännöllistä tekemistä.

– Kyllä se kynnys nousta sohvalta ylös on iso, varsinkin jos on pitkään työttömänä. Moni työtön kaverinikin vain möllöttää työttömänä kotonaan. Tekisin mielelläni töitä, mutta se tuppaa lannistamaan, kun ei hommia löydy. Tykkäisin tehdä juuri tällaisia töitä, mies tuumaa ja jatkaa hiomisurakkaansa.