Pyykkinarusta ja lomakkeista nousi myrsky – teos tilattiin näytille EU-parlamenttiin

Sosiaalisessa mediassa valtavan huomion saanut teos pyykkinarulle ripustetuista tuki- ja lupalomakkeista saattaa johtaa todellisiin muutoksiin. Se on tilattu näytille ainakin Euroopan parlamenttiin sekä maa- ja metsätalousministeriöön.

Kotimaa
Maatalousyrittäjän tarvitsemat lomakkeet pyykkinarulle ripustettuna
Mari Tabell

Maatalousyrittäjien täyttämistä virallisista lomakkeista koostuva pyykkinaru on herättänyt kiinnostusta EU-parlamentissa asti. Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabell kokosi tukihakemuksista ja muista lomakkeista yli 25-metrisen taideteoksen, joka on herättänyt suurta huomiota.

Kun keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki näki valokuvan "byrokratiapyykkinarusta", hän keksi järjestää teokselle näyttelytilan Euroopan parlamentista.

– Tiedän, että byrokratiaa on. Mutta että sen määrä on näin mahdoton, tuli yllätyksenä, Jäätteenmäki tunnustaa Yle Savolle.

Jäätteenmäki kertoo, että byrokratian vähentäminen on otettu tavoitteeksi sekä Suomen hallituksessa että EU:ssa. Hän uskoo taideteoksen havainnollistavan kollegoilleen parlamentissa, millaisen paperisodan kanssa maatalousyrittäjät elävät.

– Ei ole varmasti tehty tarpeeksi byrokratian vähentämiseksi.

Myös ministeriö kiinnostui

Myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio haluaa ottaa vastaan pyykkinarun viljelijöiden täyttämistä lomakkeista. Husu-Kallio lupaa käydä henkilökohtaisesti läpi jokaisen lomakkeen pyykkinarulta.

Ennen tätä byrokratiapyykkinaruksikin tituleerattu kokonaisuus lähtee Etelä-Savoon maaseutunuorten tapahtumaan, jonne on kutsuttu alueen kansanedustajia. Sen jälkeen se ehtii maa- ja metsätalousministeriöön ja EU-parlamenttiin ihmeteltäväksi. Tarkempi aikataulu selviää myöhemmin.

Yle Savo kertoi maaseutuasiamies Mari Tabellin kokoamasta teoksesta tiistaina. Uutinen keräsi päivässä yli 10 000 Facebook-jakoa, kommenttia tai tykkäystä.

"Byrokratian määrää voidaan vähentää"

Husu-Kallio kerää kokemuksia eri puolilta Suomea ruokaketjun kohtaamasta paperisodasta osana hallituksen byrokratian purkutalkoita. Hän tutustuu syksyn aikana maatiloihin, vähittäiskauppoihin ja elintarvikealan yrityksiin. Tarkoituksena on, että Husu-Kallio esittää jotain konkreettista byrokratian karsimiseksi poliittisille päättäjille ensi vuoden alussa.

Hyvä, että ministeriö ja poliittiset päättäjät ovat heränneet asiaan.

Mari Tabell

– Tämä Kiuruveden pyykkinaru natsaa tekemääni työhön täydellisesti. Siinä on tarvittavaa konkretiaa, Husu-Kallio sanoo.

Byrokratiapyykkinarun koonnut Mari Tabell on erittäin ilahtunut teoksen saamasta kiinnostuksesta.

– Hyvä, että ministeriö ja päättäjät ovat heränneet asiaan. Viranomaiset eivät ymmärrä millaisen paperiviidakon kanssa viljelijät ovat tekemisissä, sanoo Tabell.

Husu-Kallio uskoo, että byrokratian määrää voidaan vähentää Suomessa, sekä kansallisella että Euroopan unionin tasolla.

Pyykkinarulle on ripustettu maanviljelijöiden tarvitsemien perustukihakemusten lisäksi muun muassa Eviralle, Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle, verohallinnolle, ympäristöterveysviranomaiselle ja ympäristönsuojeluun toimitettavia lomakkeita.

Kaavakkeista osa puuttuu narulta. Se ei sisällä esimerkiksi vuosittain pidettävää kirjanpitoa erilaisista tilalla tehtävistä toimenpiteistä.

Maaseutuasiamies lupaa viedä narun henkilökohtaisesti ministeriöön

Tabell on valmis lähtemään itse viemään pyykkinarulla roikkuvat lomakkeet Husu-Kalliolle pääkaupunkiseudulle.

– Matkalaukkuunhan pyykkinarun saa hyvin viikattua. Narun ripustamiseen tarvitsee kuitenkin pari käsiparia avuksi. Jospa siellä ministeriössä olisi pari vahtimestaria apuna, Tabell miettii.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo, että on valmis ottamaan pyykkinarun vastaan ministeriössä heti Viipuriin suuntautuvan matkansa jälkeen. Tabell ja Husu-Kallio sopivat luovutuksen tarkemmasta ajankohdasta myöhemmin.

Myös europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki aikoo puhua Tabellin kanssa teoksen saamisesta näytille Brysseliin.