1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Homeiset klassikot sähköistettiin – päiväkodin erikoinen e-kirja

Lahtelaisen päiväkodin vanhat aapiset ja kuvakirjojen klassikot eivät selvinneet homeesta edes puhdistuksella. Tarinat ja kuvat haluttiin säästää, joten kirjat skannattiin sähköisiksi versioiksi. Esimerkiksi kaikkia vanhan musiikkikirjan lauluja ei uudemmista painoksista löytyisi.

ilmiöt
Tarja Heino skannaa kirjoja Tekyllä Lahdessa
Anna Näveri / Yle

Päiväkodin vanhoja lastenkirjoja skannataan Lahdessa sähköisiksi versioiksi. Kirjat vaurioituivat, Jalkarannan päiväkodin sisäilmaongelmien ja kosteusvaurioiden vuoksi.

Kirjojen joukossa on esimerkiksi Elsa Beskowin ja Astrid Lidgrenin kirjoja sekä aapinen vuodelta 1951.

Jalkarannan päiväkoti kärsi sisäilmaongelmista, ja joutui siirtymään parakkiin vuonna 2012. Tänä syksynä päiväkoti aloittaa uusissa tiloissa, mutta vanhoja kirjoja ei voi ottaa mukaan.

– Työntekijät oireilivat kirjojen lähellä puhdistuksesta huolimatta, niitä ei voitu enää pitää. Osa kirjoista on kuitenkin niin arvokkaita, että emme viitsineet ostaa uusia, sanoo päiväkodinjohtaja Ritva Pekonen.

Uusissa painoksissa ei kaikkia samoja lauluja välttämättä olisi.

Ritva Pekonen

Pekonen mainitsee esimerkiksi vanhan musiikki- ja laulukirjan.

– Uusissa painoksissa ei kaikkia samoja lauluja välttämättä olisi.

Kaikkia päiväkodin vanhoja kirjoja ei skannattu, vaan kaupungin teknisen toimen karttakuvaaja tarja Heino sai skannattavakseen sivu sivulta kymmenisen kirjaa.

Skannauksen jälkeen kosteudesta vaurioituneet kirjat hävitetään. Päiväkodin uusiin tiloihin on tilattu niin ikään kymmenkunta tablettia, joista vanhaa aapista voi selata.

– Tabletit ovat meille uusi juttu, opetussuunnitelma edellyttää niiden käyttöä esiopetuksessa.

Lue seuraavaksi