1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Kiinalainen vesikidutus oppositiopolitiikan välineenä

Demarien oppositiotaktiikka on nakertaa hallituksen talouspolitiikkaa yleensä ja persuja aivan erityisesti, mutta hissuksiin – tippa kerrallaan, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Näkökulmat
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Kevät ja kesä olivat hallituksen kuherteluaikaa kansakunnan kanssa. Oppositio nuoli haavojaan aikansa. Nopeimmin ylös nousivat vihreät ja se näkyykin gallupeissa.

Suurin oppositiopuolue Sdp on ollut kuin tämän kesän sää, epävakainen.

Nyt, kun syksy saa, demarien on löydettävä sävellaji ja instrumentit, joilla hallitukselle helkytellään.

Sitä haettiin tiistaina Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Espoon Innopolissa.

*Puheenjohtajan Antti Rinteen *poliittinen tilannekatsaus antoi hyvin osviittaa, miten demarit aikovat oppositiopolitiikkaansa rakentaa. Ensin Rinne rusikoi aivan erityisesti perussuomaisten puoluejohtoa – ei siis kannattajia, joista monet ovat entisiä demarien kannattajia.

Rinne syytti suoraan persuja vaalilupaustensa rikkomisesta. Lupaukset olivat Rinteen mielestä vain askel hallitukseen. Äänestäjiä höynäytettiin.

Oman osansa saivat myös maahanmuuttovastaisen persuedustajan Olli Immosen somepäästöt. Rasismi on nyt teema, jota ei päästetä haalistumaan yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Toisaalta Rinne tykitti hallituksen yleistä talouslinjaa, joka tietää kipeitä leikkauksia budjettiin ja tylyttää demarien mielestä duunareita ja yhteiskunnan vähäosaisia. Koulutusleikkauksista on jo luvassa välikysymys ennen kuin ruska kunnolla alkaa.

*Käytäväkeskusteluissa *demarit kuitenkin myöntävät, että räväkkä reuhaaminen ei nyt ole oikea tie oppositiossa. Hallituksen linnaketta on viisaampi naputella pienellä vasaralla mutta mieluiten jatkuvasti. Kylmä tippa kerrallaan hallituksen otsaan ja antaa ajan kulua...

Entisenä hallituspuolueena demarien pitää kasvatella uskottavuuttaan hissuksiin. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen edessä on aivan riittävästi hankalia asioita ja poliittiset paineet kasvavat kuin pakolaisjonot Suomen rajoilla.

Hallitus tekee sen itse, moni demariedustaja tuntuu tuumivan – tai toivovan. Samaa taktiikkaa sovelsi Sipilä viime vaalikaudella ja se puri.

Kaksi päivämäärää kajastaa kirkkaana oppositioedustajien kalenterissa.

Hallituksen budjettiriihi pidetään syyskuun alussa. Silloin ensimmäiset ikävät talouspoliittiset päätökset muuttuvat lainsäädännöllisesti lihaksi. Oppositioterrierit teroittavat hampaitaan.

Toinen päivämäärä on syyskuun lopussa, kun hallituksen pitäisi julkistaa korvaavat toimet yhteiskuntasopimuksen kaaduttua. Ajankohta on myös tietynlainen uskottavuuskynnys hallitukselle. Kahdesti kaatunut yhteiskuntasopimus ei kestä kolmatta kompurointia tai muuten meno tasavallassa alkaa jo muistuttaa edellisen hallituksen hoipertelua.

Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan erikoistoimittaja.

Lue seuraavaksi