Sananen – Joulupukille turvapaikka

Jos joulupukkia uhkaa konkurssi, mistä löydetään vastaava hyvä hahmo tilalle. Ei mistään. Ja vaikka pukki ei rahaa koko ajan hassaisikaan, bisnesmiehet hääräilevät hämärässä. Joulupukille on taattava turvapaikka. Paikka, jossa olla turvassa rahan liikkeiltä.

Näkökulmat
Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.
Arvo Vuorela / Yle

Lämpimät kelit eivät sovi suomalaisille alkuunkaan. Lämmössä pehmennyt moraalimme laittaa meidät kuluttamaan yli kohtuuden, malja kuolaa yli.

Kesän kuumimpana päivänä sai läikyttää juomaa lehtiuutisen päälle joka kertoi joulupukkia uhkaavan konkurssin. Eipä yllättänyt. Paahteinen jatkopala kesään toi napapiirin paremmalle puolellekin ilkeät hellelukemat.

Näin kaiken sarjakuvana: pukki tuskaili aikansa, sekoitti miettimättä kossupatterin, ajoi partansa ja maadoitti itsensä Pohjanhoviin. Unohti hetkeksi lasten alati kohoavat toiveet ja rönsyilevät tilauslistat. Halusi hipaista padin sijaan huurteista lasia ja tuntematonta rouvaa. Tuli huomaamaan miten paljon huolettomampi taksi on kulkupelinä kuin sinnepäin hoidettu poro kiikkerine rekineen.

Pukki ajoi partansa ja maadoitti itsensä Pohjanhoviin.

Siirtyivät paikasta toiseen kassit, tyhjenivät massit. Hämärän suojissa hiippailivat luunlaihat pikkuapurit, hääräillen, ja saattoivat wanhan mestarin kylkiasentoon.

Joulupukki ei näytä tavalliselta tenukepiltä. Massaa on. Kaikesta näkee, että ruoka maistuu vielä. Vilkkusilmäisyys puskee läpi. Joulupukki näyttää pöydästä vilkkua molemmille puolille.

Vasta konkurssiuutiset saivat minut ajattelemaan minkälainen mahtaa olla pukki pohjimmiltaan. Mieleen purjehti voimallisesti Shakespearen kirjallinen hahmo Sir John Falstaff. Viinaanmenevä naistenmetsästäjä, elostelija, punertavana hehkuva itseriittoinen olento. Aivan joulupukin näköinen. Ettei vain sielunmaisemakin natsaisi?

Onko se narsismin merkki, että kähertää piippausraudalla tuolla lailla partansa? Jos joulupukki on maailman arvokkain brändi, niin mikä muu täällä haisee? Miten voi tehdä konkurssin, jos tilipäivä on isolla kalenterissa ja lentokenttä aurattu Naukkarisen Kalevin toimesta.

Joulupukki muistuttaa meitä suuresta kaipuustamme, kovista pakkasista.

Join jo suruuni, kunnes huomasin, että konkussiuhka ei olekaan joulupukilla vaan verovelat on yrityksellä, jota johtaa joku Jarmo. Itse asiassa Rovaniemellä on kolme firmaa, joilla jokaisella on oma joulupukki. Jos perhe on vikkelä, se saattaa nähdä kolme pukkia samalla kierroksella ja tehdä kuluttajavertailua. Kun nykyisin hoetaan, että tuotteen pitää olla kunnossa, niin kai Tekniikan Maailma testaa joulupukit ja kertoo meille tärkeimmät Kiitämme-Moitimme- palstallaan.

Joulupukki ei ole juonut rahojamme, eikä edes japanilaisten. Olen ollut tuhma poika ja odotan saavani ensi Jouluna ainoana kirjalahjana valtion tulo- ja menoarvion.

Vahinko ehti silti jo tapahtua. Joulupukki muistuttaa meitä suuresta kaipuustamme, kovista pakkasista ja jo pelkkä pukin nimi, varsinkin yhdistettynä konkurssisävytteisiin finanssiuutisiin, saa hanat auki. Sielussa, silmissä ja lompakossa.

Kaksi Luxenburgissa työskentelevää pankkimiestä pisti pystyyn jo joukkorahoitussivuston, jolla yritetään kerätä 400 000 euroa Joulupukin verovelkojen maksuun. Ostavatko pankkimiehet joulupukin? Vaivihkaa.

Painajaisessani joulupukki on pukumiesten ympäröimänä, laulaa karaokessa ”pienen hetken rakkaus on sinivalkoinen..” ja Palacen karonkka päättyy sushiateriaan joka nautitaan saksaa tiuskien joulupukin paljaan vatsan päältä.

Olenko lapsellinen jos ajattelen, että joulupukki ja rahatalous ei soi hyvin samassa lauseessa?

Hänelle on löydyttävä turvapaikka.

Joulupukista pitää tehdä (painostamalla) turvapaikanhakija!

Hänelle on löydyttävä TURVAPAIKKA - semmonen ei-kaupallinen.

Joulupukille sorvattakoon samanlainen palkkamalli kuin presidentillä. Koska pohjoinen on kaikessa kauneudessaan uhkia täynnä, pukki voisi asua talvet Naantalissa suuren luonnonystävän asunnossa ja kesät linnassa.

Ei verovelkojen takia - vaan tulevaisuudenuskon takia.

Maallikkosaarnaaja Maasola